Pretraga tekstova
Mnogi su komentirali kako ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na priču o djedu i repi iz Bukvara, no proizvođač kaže da nema tegobe prilikom vađenja plodova
Gigantska stočna repa, teška čak 13 kilograma proteklih je dana izazvala veliku pažnju u medijima i na društvenim mrežama. Uzgojena je na imanju Asifa Filana u selu Kopčići kod Bugojna. Ovo domaćinstvo posjeduje registrirani obrt, odnosno farmu na kojoj su četiri krava i 140 ovaca, pa je i repa namijenjena za ishranu grla.
Iako su mnogi u nevjerici posmatrali fotografiju Asifa s repom, za Filane ona nije bila iznenađenje.
"Mi uzgajamo za vlastite, odnosno potrebe farme i prosjek njene težine na našem imanju je oko 12 kilograma, a bude ih i težih. Najteža koju smo do sada izvadili, mislim da je bila 15 kg", kaže nam Alem Filan, Asifov sin i nosilac obrta.
Mnogi su komentirali kako ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na priču o djedu i repi iz Bukvara, no Alem kaže da nema tegobe prilikom vađenja plodova.
"Lahko se vadi jer je skoro na površini, van zemlje. Kada je manja onda je u zemlji više, a kasnije ide lagano", pojasnio nam je i otklonio sumnje onih koji su pomislili da je kao u pomenutoj priči bilo "povuci-potegni".
U samom uzgoju, dodaje, nema ništa specifično. Sjeme kupuju u poljoprivrednoj apoteci, a đubrenje vrše ovčjim naporom. Početkom oktobra povadit će i ostalu repu iz zemlje, a Alem očekuje da bude i težih. Nakon vađenja, spremaju je u podrum. Ova koju su već izvadili već je poslužila za obrok na njihovoj farmi.
Stočna repa inače potječe iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prilikom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja. Dvogodišnja je biljka.
U prvoj godini oblikuje veliki zadebljali korijen i glavu s lišćem, a u drugoj godini vegetacije razvija stabljiku s lišćem, cvjetove i plodove. U našim uslovima sjetvu stočne repe je poželjno obaviti kada je temperatura zemljišta oko 4-5 °C, što je zapravo kalendarski u martu.
Povezana biljna vrsta
Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder beet | Latinski naziv: Beta vulgaris L. spp. crassa
Stočna repa potječe iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prilikom vađenja, a korijen tokom zimskog razdoblja.... Više [+]Tagovi
Stočna repa Gigantska repa Asif Filan Alem Filan Farma Krave Ovce
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi