Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krastavci u krizi
  • 15.06.2017. 16:00

Francuska u krizi krastavaca, cijene u padu

Ministar poljoprivrede objašnjava da su cijene krastavaca nastavile padati uslijed veće proizvodnje, kao i velike konkurencije iz ostalih EU zemalja.

Foto: pixabay.com, ut
  • 1.088
  • 58
  • 0

Krastavci su u krizi. Izvijestio je to tržišni informacijski sustav Francuske, piše freshplaza.

Cijene u siječnju i veljači bile su znatno više nego u prosjeku, ali su počele padati u ožujku. Ministar poljoprivrede objašnjava da su u travnju nastavile padati uslijed veće proizvodnje, kao i velike konkurencije iz ostalih EU zemalja.

Vremenski uvjeti od sredine travnja su bili lošiji, a kriza je za krastavce proglašena 20. travnja. Cijene u travnju 2017. su bile blizu onima u travnju 2016. (-0.5%). I dalje su unutar petogodišnjeg prosjeka. Od početka sezone, uvoz i izvoz su se smanjili što je dovelo do smanjenja trgovine za 8%. Površine pod krastavcima su stabilne ove godine, a dosežu 570 hektara, što je 2% povećanje u usporedbi s prosjekom 2012-2016.

Površine pod grijanim plastenicima povećale su se za 1% dok se malo smanjila površina pod negrijanim plastenicima. Vanjski uzgoj krastavaca ostao je na istoj razini. Očekuje se da će francuska proizvodnja dosegnuti 127,100 tona, što je povećanje od 2% tijekom godine te za 3% u zadnjih pet godina. U središnjem dijelu Francuske proizvodnja se povećala za 9% tijekom godine s 2%-tnim povećanjem površina. Žetva na jugoistoku bit će stabilna tijekom godine, ali se strmoglavila za 7% u usporedbi s petogodišnjim posjekom.

Foto: pixabay.com, ut


Izvori

Fresh plaza


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."