Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena pijaca
  • 25.01.2020. 14:00
  • Gornji Vakuf-Uskoplje

Fahira i Adil Prijić: I na -7 stepeni nasmijani dočekuju mušterije na zelenoj pijaci

Fahira i Adil Prijić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja nakon neuspjeha u malinarstvu, okrenuli su se drugoj poljoprivrednoj grani, povrtlarstvu. Na iznajmljenom zemljištu počeli su sa uzgojem kupusa, krompira, luka i špinata. Međutim, pitali su se gdje to sve prodati, a da ne ide u bescijenje. Odgovor je bila zelena pijaca.

Foto: Naila Causevic
  • 1.387
  • 492
  • 0

Šetajući po gornjevakufskoj zelenoj pijaci, pažnju mi je privukao mladi bračni par Fahira i Adil Prijić, koji prodaju voće i povrće. Iako na -7 stepeni Celzijusa, veseli i razdragani dočekuju mušterije.

Od malinarstva do povrtlarstva

Nešto više od dvije godine se bave ovim poslom, a pored toga uzgajaju i kupus, krompir, luk i španat (špinat). U potrazi za poslom i dodatnom zaradom, najprije su se odlučili za malinarstvo. Zakupili su zemljište na deset godina i zasadili četiri dunuma malinom, a na ostatak zemljišta su zasadili kupus. Loša cijena maline ih je ubrzo natjerala da biraju drugi put. Uništili su zasade maline, a na tom zemljištu pored kupusa, počeli su uzgajati krompir, luk i špinat. Za domaće proizvode im je trebalo i tržište, pa su počeli prodavati na pijaci. Osim vlastitih proizvoda, asortiman su proširili i na sezonsko voće i povrće.

Kako sami da napravite jeftin plastenik?

"Početak je bio težak. Morali smo imati vlastita ulaganja da kupimo voće i povrće od proizvođača u Hercegovini, da bi ga mi mogli prodavati. Iako smo bili početnici, brzo smo se snašli i ne namjeravamo odustati od pijace. Prijavljeni smo kao samostalni trgovci, uplaćujemo sebi zdravstveno i penziono osiguranje, iako su naknade koje plaćamo velike, mi smo zadovoljni zaradom", kaže Fahira Prijić.

cd
"Sve je manje domaćih proizvođača, pa se sve više voća i povrća uvozi", kaže ovaj bračni par.

Cijene skuplje u odnosu na prošlu godinu

Na pitanje o cijenama, kažu da je ova godina bila skuplja u odnosu na prethodne, jer je sve manje domaćih proizvođača, pa se sve više voća i povrća uvozi. U ljetnim mjesecima je ponuda bolja i više se kupuje, robu kupuju u Čapljini, dok u zimskom periodu robu, koja je većinom uvozna, kupuju u Sarajevu.

Isplativ posao: Đurovići krenuli sa jednim dulumom, danas uzgajaju 150 tona krompira

"Radimo na pijaci u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Bugojnu, a dan prije pijace pripremamo španat, koji uzgajamo na našoj njivi. Ovaj posao nije fizički težak, ali jeste iscrpljujući. Po cijele dane stojimo na zimi i kiši, a zna se desiti i da nam roba smrzne, pa budemo u minusu. Trudimo se da što više nudimo i preporučujemo domaće proizvode, ali kad nema njih, prinuđeni smo na preprodaju uvoznog", dodaje Fahira.


Fotoprilog


Tagovi

Fahira Adil Prijić Gornji Vakuf-Uskoplje Prodavači na pijaci Sezonsko voće i povrće Domaći proizvodi


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer