• Mali paradajz
  • 13.01.2020. 08:30

Evropski potrošači više vole male paradajze

Evropljani godišnje konzumiraju oko 14 kilograma tog povrća po glavi stanovnika. Ta bi brojka do kraja ovog desetljeća mogla lagano pasti (-0,5%), do oko 13,6 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Foto: Depositphotos/dutchscenery
  • 147
  • 11
  • 0

Evropska komisija je predstavila prognoze za sljedećih deset godina, kada je riječ o proizvodnji voća i povrća te marketinga, a u fokusu su tri skupine proizvoda: breskve i nektarine, jabuke i paradajz

Kada je riječ o paradajzu, briselski analitičari kažu da će evropska proizvodnja premašiti 16 miliona tona, od čega je 40% namijenjeno svježoj potrošnji, a ostatak za preradu. Izvještaj kaže da su proizvođači sjeverozapadne Evrope možda u velikoj mjeri zaslužni za to povećanje, navodi lavozdealmeria.com

Prema Komisiji, evropska proizvodnja svježeg paradajza neće pretrpjeti velike promjene u usporedbi s posljednjim kampanjama, očekuje se samo neznatan pad od 0,3%, uzrokovan smanjenjem površina i produljenjem proizvodnih razdoblja.

Potrošnja svježeg paradajza ostala je praktički na istoj razini tijekom posljednjih deset godina. Evropljani godišnje konzumiraju oko 14 kilograma tog povrća po glavi stanovnika. Ta bi brojka do kraja ovog desetljeća mogla lagano pasti (-0,5%), do oko 13,6 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Prema istraživanju, potrošači sve više vole manji paradajz. Male sorte postaju sve bolje zalaganjem proizvođača i marketinških kompanija koje rade na poboljšanju okusa, kvalitete i sigurnosti hrane. Potrošač je spreman platiti višu cijenu za ovu vrstu paradajza i tako pomoći u smanjenju otpada iz hrane.

Što se uvoza tiče, 72% paradajza koji stiže na evropsko tržište dolazi iz Maroka, a 18% iz Turske. Predviđa se da će taj uvoz rasti za 0,4% godišnje.

Hans Christoph Behr, stručnjak za poljoprivredno-prehrambeni sektor njemačke tvrtke Agrarmarkt Informations-Gessellschaft, rekao je tijekom svog govora na Global Tomato kongresu da je sektor proizvodnje paradajza velik i još uvijek raste. To se događa ne toliko u smislu volumena, već prometa, ponajviše zahvaljujući rastu proizvodnje takozvanih "posebnih" formata.


Tagovi

Mali paradajz Sorta Uzgoj paradajza Potrošnja Hans Christoph Behr


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.