Pretraga tekstova
Pomozite im da što lakše prebrode naredne dane. Budite spremni da ćete ih možda morati saditi i sijati ponovo
Mnoge je natprosječno toplo vrijeme u prvoj polovini aprila prevarilo pa su požurili posaditi na otvoreno paradajz, tikvice, krastavce, a možda još i pokoje drugo povrće u svoje vrtove. Ima onih koji su posijali mahune, kukuruz, bamiju. No, velika promjena vremena, znatno zahlađenje, snažan vjetar i grad koji je ponegdje padao, a posebno ako bude i mraza, značajno će naštetiti ovim topololjubivim kulturama.
Budite spremni da ćete ih možda morati saditi i sijati ponovo.
No, da biste pokušali spasiti svoje posađene presadnice, nakon što prestane kiša, napravite sljedeće:
1. Uklonite oštećene dijelove biljaka kako biste spriječili širenje gljivičnih oboljenja koja će se prvo razvijati na polomljenim mjestima.
2. Zagrnite presadnice zemljom i tako ih učvrstite. Ovo se posebno odnosi na paradajz koji će pustiti korijenčiće i iz stabljike. Zagrnuti možete i krompir.
3. Što prije biljke tretirajte fungicidima kako biste spriječili gljivična oboljenja. U tu svrhu možete koristiti konvencionalna ili prirodna sredstva.
Vrlo je učinkovit fungicid od bijelog luka koji istovremeno djeluje kao biostimulator.
Fungicid i biostimulator od bijelog luka
Nekoliko češnjeva skupa s ljuskom usitnite i prelijte s 1 l vode. Ostavite da stoji preko noći, najmanje 12 sati. Miris ove tekućine treba biti ugodan, a ako je prejak, tada ga razrijedite. Procijedite i ulijte u prskalicu. Obilno tretirajte biljke nakon što su se posušile od kiše. Za svako novo tretiranje, najbolje poslije kiše, napravite svježu tekućinu.
4. Pored ovoga, na biljkama primijenite neki od biostimulatora. Oni smanjuju stres, ali imajte na umu da nisu zamjena za gnojivo. Postoje oni na bazi aminokiselina, ekstrakta morskih i mikroalgi, huminskih ekstrakata ili pak mikrobiološki preparati i sl. Kada je riječ o biostimulatorima koje možete pripremiti sami, u te svrhe se koriste med, vrba, kopriva, aloe vera, već spomenuti bijeli luk i sl.
Aprilski snijeg ne bi trebao uzrokovati veće štete, kada se očekuje stabilizacija?
5. U slučaju najavljivanog mraza, pojedine biljke kao što su tek izniknule mahune, bamiju i sl., možete zaštititi pokrivanjem agrotekstilom. Tek posađene tikvice ili krastavce, ako su dovoljno niski, možete prekriti većom plastičnom bocom. Nipošto ih ne prekrivjate najlonima jer ako budu doticali biljku, povećat će se učinak mraza.
Tagovi
Oštećene presadnice Tuča Vjetar Mraz Fungicidi Biostimulatori Češnjak fungicid Češnjak biostimulator Zaštita od mraza
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi