Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 21.01.2017. 18:00

Ekstremno vrijeme smanjilo izraelske prinose

Veliko smanjenje prinosa u Izraelu kao posljedica ekstremnih vremenskih prilika!

  • 514
  • 25
  • 0

2008. godine Al Gore je protresao javnost kontroverznom izjavom o globalnom zatopljenju i utjecaju koji bi moglo izazvati u periodu od pet godina, piše freshplaza.

Do današnjeg dana međutim, ljudi u poljoprivrednoj proizvodnji diljem svijeta proizvođači mogu posvjedočiti da su se klimatski uvjeti definitivno promijenili u zadnjih 10-ak godina. Ove godine smo mogli vidjeti poplave u Španjolskoj, snijeg u Italiji i Grčkoj te temperature ispod nule diljem EU, dok stanovnici Sjeverne Europe više ne moraju ići na more jer dobivaju veću količinu sunca nego prije.

Drastična promjena vremena

Posljedice su međutim mnogo veće nego što se na prvu čini. Prema Omeru Kampu iz tvrtke Arava iz Izraela, započeli su sezonu s blagim temperaturama tijekom septembra i oktobra, dok su ih pratili toplinski valovi u studenom. To je rezultiralo povećanim prinosima bilja i paprike.

"U decembru, vrijeme se drastično promijenilo. Količina padalina samo u tom mjesecu odgovarala je onoj koju inače imamo u prosjeku kroz cijelu godinu. Temperature su bile niže kad se usporede s prijašnjim sezonama, a noći su postale jako hladne. Zao se sad suočavamo s nedostacima koji će nas pratiti do februara."

Jos su u jeku sezone no uvjereni su da će vrhunac proizvodnje dostići opet u februaru kada paprika i bilje postaju dostupni za tržište.

Mjere za održavanje kvalitete

"Unatoč ovim poteškoćama, nećemo ugrožavati kvalitetu proizvoda. Bilje i povrće te voće moraju biti kvalitetni kao i inače jer imamo brend koji prati određeni glas.

U ovoj industriji bitno je imati dugoročnu viziju radije nego kratkoročno rješenje. Prilagodit ćemo se nižim prinosima umjesto povećanja na konto kvalitete", kažu iz tvrtke.


Tagovi

Izrael Klimatske promjene Smanjena proizvodnja Povrće


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P