Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 01.12.2018. 08:00

Dvadeset poljoprivrednika u Rudom bogatiji za plastenike - projekat vrijedan 50 hiljada KM

U Rudom je proveden još jedan uspješan projekat za poljoprivrednike. Dobitkom plastenika povećaće se proizvodnja i prodaja rasada ranog povrća. Vrijednost projketa koji je implementirao Muslim Aid uz učešće opštine i proizvođača je 50. 000 KM.

Foto: Marijana Simanić
  • 745
  • 91
  • 0

Ruđanske opština je jedna od onih lokalnih zajednica koja nije zapostavila selo i poljoprivrednu proizvodnju.

Seoska domaćinstva se bave proizvodnjom raznih prirodnih domaćih potrepština koja izlažu na pijacama, sajmovima i izložbama zagovarajući zdrav način života. Kao takvi, Ruđani su sačuvali život na selu.

Njihovu borbu i zalaganje uočila je i organizacija Muslim Aid koja je učestvovala u donaciji plastenika, sjemenskog materijala za proizvodnju povrća za dvadeset poljoprivrednika.

Ruđani u realizaciji još jednog projekta

Projekat je potpisan od strane ruđanskih poljoprivrednih proizvođača uz njihovo lično učešće, učešće lokalne zajednice i samih donatora.

Iz odjeljenja za privredu opštine Rudo, navode da su proizvođači učestvovali sa 487 konvertibilnih maraka, a da opština i donator Muslim Aid učestvuju sa pojedinačnim iznosom od 974 konvertibilne marke po jednom kandidatu.

Ukupna vrijednost projekta je oko 50 hiljada KM.

"Veličina plastenika je 100 metara kvadratnih i uključuje opremu za navodnjavanje, konstrukciju i najlon. Pored njega, proizvođači dobijaju sadni materijal za jesenju i proljetnu proizvodnju", objašnjava predsjednik opštinske komisije za dodjelu plastenika Bojana Perišić.

Proizvođači su obavezni da plastenike postave na svojim imanjima i koriste ih u proizvodnji sadnica povrća koje će dobiti kao donaciju.

Ugovore je potisalo 20 poljoprivrednika

Poljoprivrednici prezadovoljni plastenicma

Gordana Stančić,  poljoprivredni proizvođač iz okoline Rudog, kaže da se bavi stočarstvom i pčelarstvom i da će joj ovaj plastenik  zaokružiti proizvodnju.

"Stvorićemo nove prihode za zadovoljavanje naših potreba, a sadićemo luk, spanać i salatu, a na proljeće krastavac, paprike i patlidžan“ , nadovezuje se ova skromna i vrijedna domaćica.

Jedna od onih koji su dobili plastenike je i Marija Ivanović koja ističe značaj ovog projekta za domaćinstva na malim zemljišnim posjedima.

"Plastenici koje smo dobili ćemo iskoristiti u potpunosti. Uključićemo sve članove porodice i tako proizvodeći u većim količinama, popraviti kućni budžet“, priča Marija Ivanović, odskora Ruđanka kojoj poljoprivreda predstavlja primarni posao.

Ona dodaje da uzima učešće u većini projekata koji se sprovode na ovoj teritoriji i da ih realizuje u potpunosti.

Rudo je mala opštine na istoku Republike Srpske koja je široj okolini poznata po uspješnim poljoprivrednicima i prvim  zasadima malina u region.


Tagovi

Rudo Plastenici Poljoprivredna proizvodnja Muslim Aid Marija Ivanović Gordana Stančić Bojana Perišić Sadni materijal


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]