Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadničarska proizvodnja
  • 02.01.2023. 07:30

Dva načina uzgajanja presadnica batata - koji birate?

Krtolama je potrebna voda, toplota i svjetlost. Sadnja se obavlja u drugoj polovini maja.

Foto: Depositphotos/Rocklights
  • 754
  • 65
  • 0

Batat je tropska biljka koja formira puzajuće izdanke duge jedan do pet metara, a krtole mogu biti teške od 200 g do tri kilograma. Njihova boja je ljubičasta, bijela, krem, roza, crvena ili narandžasta. Cijenjen je u pripremi slanih i slatkih jela. Od njega možemo pripremati hranu za bebe, a zbog niskog glikemijskog indeksa često ga koriste dijabetičari.

Ima dugu vegetaciju i potrebna mu je toplota. Zbog toga se uzgajaju presadnice koje zatim sadimo na otvoreno u maju, kada prođe opasnost od kasnog mraza. Pri temperaturi ispod 10ºC prestaje rasti.

Uzgajanje presadnica može da se obavi na dva načina: pomoću tegle napunjene vodom i u supstratu. Koriste se zdrave krtole teške između 100 i 200 g koje sadimo krajem januara, u februaru i početkom marta.

Uzgajanje pomoću tegle i vode

Najrasprostranjeniji način uzgajanja presadnica je pomoću staklene tegle napunjene vodom. Osim tegle i vode, biće vam potreban batat, čačkalice. Idealno mjesto je prozorska daska na južnoj strani kako bi imao dovoljno svjetlosti. Prostorija mora biti topla, da se zagrijava. Prozor iznad radijatora ili pored peći je odličan za ovu namjenu.

Na jednom komadu se može formirati pet do 10 mladih biljaka  (Foto: Aleksandra Kovačević Damjanov)

U teglu uspite vodu da je batat donjim dijelom uronjen, a jedna trećina treba da je iznad tegle. To ćete postići pomoću čačkalica koje se zabodu u krtolu i postave se na rub posude. Prema gore okrenite dio s okcima iz kojih će se razviti mlade sadnice. Vodu redovno nadopunjujte.

Kako bi spriječili propadanje obratite pažnju na kvalitet vode i po potrebi obavite dezinfekciju krtole kao kod krompira. Na jednom komadu se može formirati pet do 10 mladih biljaka koje odvajamo kada dostignu visinu od 10 cm i sadimo kako bi se ukorijenile. Batat ostavimo u tegli, jer se mogu probuditi uspavani pupoljci i dati još sadnica.

Sadnja u supstrat

Za sadnju će vam biti potrebni posuda i supstrat za presadnice. Supstrat možete sami napraviti od zemlje, humusa i pijeska u omjeru 1:1:1 koji dezinfikujete u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 150ºC.

Batat iz rasada - sadnja na otvorenom polovinom maja

U plitku posudu, dubine do 20 cm, stavimo sloj supstrata, a zatim redamo krtole koje prekrijemo tanjim slojem vlažnog supstrata ili pijeska.

Sadnja se obavlja u drugoj polovini maja, a potrebno ih je prije toga kaliti kako bi bile otpornije na vanjske uslove.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura. Zbog... Više [+]

Tagovi

Batat Sadnice batata Presadnice batata Uzgoj batata Uzgoj presadnica Rasadničarska proizvodnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jagorčevina i visibabe.