Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rano povrće
  • 14.04.2019. 11:30

Domaći krastavci iz plastenika na tržištu - ugrožava ih uvezeni

Proizvođači ranog povrća vjeruju da bi jedino sezonska zabrana uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda u vrijeme kada je kod nas berba, mogla poboljšati njihov položaj na tržištu.

Foto: Pixabay/Sweetaholic
  • 225
  • 22
  • 0

Već krajem marta započela je berba ranog povrća uzgojenog u plastenicima u Semberiji. Jedno od takvog povrća su i rani krastavci koji, prema riječima povrćara, imaju dobru cijenu. 

Većina građana uvijek će prvo kupiti domaće povrće, umjesto uvoznog jer je i svježije, a i više vjeruju kvalitetu domaćih proizvođača. Ipak, domaću proizvodnju ugrožava uvozna roba i to prvenstveno svojom cijenom. 

Krastavci koji su ovih dana uvezeni iz Albanije znatno su jefitiniji od domaćih. Domaći krastavci u veleprodaji koštaju 3,5 KM po kilogramu, a uvozni 3 marke, navodi RTRS

"Malo je skuplje od uvoznog, kvalitet je zadovoljavajući. Cijene su za nas možda male, za mušterije velike", tvrdi prodavačica Branka Elčić.

Proizvodnja ranog povrća na našim prostorima je veoma zahtjevna. Sadnja počinje već sredinom januara, a plastenici se moraju danonoćno zagrijavati i nadgledati da bi krajem marta počela berba.

"Nijedna godina nije ista. Ova je malo bolja što se tiče prinosa i cijena nije loša za početak, mada nas uvozni krastavac već niz godina ometa", pojašnjava Raja Kojić, poljoprivrednik iz semberskog sela Crnjelova.

Proizvođači ranog povrća vjeruju da bi jedino sezonska zabrana uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda u vrijeme kada je kod nas berba, mogla poboljšati njihov položaj na tržištu. Na kraju zahtjevnog i neizvjesnog proizvodnog procesa najteži dio im je prodaja proizvoda.


Tagovi

Rano povrće Semberski krastavac Uvoz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.