Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga "Domaćin"
  • 22.12.2024. 10:30

Djed orao volovima, unuk obezbijedio moderne mašine: Domaćini na imanju, ali i u zadruzi

Zadrugu pod nazivom "Domaćin" osmislio je i pokrenuo mladi inženjer poljoprivrede Luka Vračar, vođen porodičnom poljoprivrednom tradicijom svog djeda, čije je i ime naslijedio.

Djed orao volovima, unuk obezbijedio moderne mašine: Domaćini na imanju, ali i u zadruzi
Foto: Petar Ninić
  • 1.211
  • 581
  • 0

"Petre, jesi li porodičan?", upitao me je Luka Vračar, djed istog imena i prezimena kao i onaj kod kojeg sam došao u posjetu.

"Jesam đede!", odgovorih bez zadrške.

"Neka, hvala Bogu...", odgovara mi Luka, sa osjetnim olakšanjem, dok me poput kovačkih mašica čvrsto drži za ruku.

Ovako je započela moja nedavna posjeta Ribniku. Prije više od deset godina, tu sam napravio svoje prve poslovne korake, uvijek iskreno dočekan od strane pravih domaćina, koje je, baš kao i porodicu Vračar, iznjedrila surovija sredina od one na koju smo navikli mi iz pitomijih krajeva.

Prvo nazdravljanje

Već pri dolasku, pažnju mi je privukao snježni planinski obronak, za koji ću tek kasnije saznati da je planina Šiša, koji je još uvijek prkosno zadržavao prvi ovogodišnji snijeg na sebi.

Planina Šiša, rodno mjesto porodice Vračar

"Taman sam završio sa obilaskom usjeva!", sa čizmama na nogama i poslovnom torbom u ruci, povika mi sada mladi Luka Vračar, dočekujući me u dvorištu porodičnog imanja.

"Ajde da prvo nazdravimo. Prvi put si kod nas!", dodaje mladi Luka.

"Đede, hoćeš i ti rakiju?!"

"U mene uvijek bilo – Može!", povika djed Luka, radostan da nam pravi društvo.

Inače, u Ribnik, tačnije selo Rastoku došao sam sa namjerom da sagledam rad jedne mlade zadruge, koja je već postala izuzetno respektabilna inicijativa na planu organizovane proizvodnje bijelog luka na našim prostorima. Zadrugu pod nazivom "Domaćin" osmislio je i pokrenuo mladi inženjer poljoprivrede Luka Vračar, vođen porodičnom poljoprivrednom tradicijom, ali i željom da u vlastitom selu uposli raspoložive resurse na najbolji mogući način.

Za bijeli luk su se odlučili, kako kaže, po preporuci stručnjaka za kvalitet zemljišta, ali i zbog dugogodišnjeg prisustva ove kulture u baštama gotovo svih stanovnika Ribnika.

Bijeli luk - veoma perspektivna kultura

"Svakome bi na našem mjestu prvo na pamet pao krompir, kao idealna biljna vrsta za naše uslove proizvodnje. Međutim, zašto ne pokušati sa nečim u čemu se još niko nije značajnije oprobao na ovom području", nastavlja mladi Vračar i dodaje kako su kao Zadruga već u prvih nekoliko sezona imali značajan interes lokalnih stanovnika, da se uključe u kooperantsku proizvodnju bijelog luka.

Iz Francuske stigla mehanizacija

Tome je pogodovao i sam pristup Zadruge u posmatranoj proizvodnji, gdje su se od početka implementirale i poštovale savremene metode i dokazana iskustva u proizvodnji bijelog luka. Tako je mladi Luka, uz podršku međunarodnih donatora i resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nabavio i namjensku mehanizaciju za posmatranu proizvodnju. U Ribnik su iz Francuske stigle prva sijačica i kombajn za bijeli luk, koji su stalno na raspolaganju svim kooperantima Zadruge.

Mladi Vračar i kombajn za bijeli luk

"Đede, šta ti veliš na sve ovo?", iznenada pitam starijeg Luku, koji se svo vrijeme vrzma oko nas dvojice, sa neskrivenom željom da nam uputi pokoju mudru riječ, ali i domaćinskom kulturom da se ne ubacije u naše "ozbiljne" razgovore.

"De ti, da mi prvo nazdravimo!", uzviknu đed Luka.

"Joj, već mi je treća. Biće previše", odgovaram ja iskreno.

"Pa, nećeš valjda mene ovako starog odbiti...?", dodaje Luka, pružajući mi već navršenu "brzopoteznu" čašicu domaće jabukovače.

"Vidiš mladiću, ja sam još ’66 sa ženom sišao sa Šiše. Lično vođ'kare, na sadašnjem kućištu sam kao dijete sa volovima orao. Kada sam stasao da mogu snagom, udario sam četiri stupca i stavio nekakvu nastrešnicu, da sa ljudima mogu na svojoj zemlji sjesti i popiti rakiju...", odgovara mi stari Luka i dodaje kako je od te oranice krenulo porodično imanje. U najboljim godinama, Vračari su imali farmu goveda i svinja, pa čak i vlastite silose za žitarice, kao i mješaonu stočne hrane. "Poderao sam ja tri traktora u svom vaktu, ali se i vidjelo!", ponosno nastavlja djed Luka, dok nas vodi po imanju.

"Drugačije se tada radilo. Snagom...Ipak, danas je neko drugačije vrijeme, koje zahtijeva i drugačije ljude. One koji malo više misle glavom...", dodaje stari Vračar, dok sa ponosom gleda na unuka Luku, koji u tim trenucima dogovara isporuku luka sa jednim velikim tržnim lancem u Banja Luci.

Ozbiljni planovi

"Luka, šta je u planu za budućnost?", pitam na kraju svoje posjete Vračarima.

"Povećanje broja kooperanata za bijeli luk, kako u Ribniku, tako i šire, pokretanje plasteničke proizvodnje povrća, a kako bismo obogatili našu ponudu prema sadašnjim i budućim kupcima, te pokretanje jedne potpuno inovativne proizvodnje, koja još nije viđena na domaćem tržištu...", odgovara mi tajnovito na kraju razgovora mladi Vračar.

"Djeco, možda ću biti dosadan, ali samo još ovo da vam kažem – Nemojte ulaziti u one vode koje ne možete pregaziti... Polako, i u životu i u poslu. Jer, bolje je biti miran, nego zdrav. Kada nemaš vlastiti mir, džaba ti je i jesti i piti ako je u glavi i grudima bol...!", mudro zaključuje stari Vračar.

Dok se vraćam iz Ribnika, ostavljajući Rastoku i Šišu u retrovizoru, svo vrijeme razmišljam o tome, koliko je zdravo generacijsko iskustvo ključno za započinjanje neke nove agrarne inicijative. Da li je slučajno to što se mladi Luka opredijelio baš za poziv agronoma? Što je prvo naučio da pošteluje plug, pa tek onda da napiše razvojni projekat? Što je baš odabrao zadrugu kao oblik organizovanja ne samo vlastitih, nego i ideja brojnih drugih poljoprivrednika...što je zadrugu nazvao "Domaćin"? 

Nije slučajno. Domaćin je uvijek bio i biće najpostojanija kategorija u svakom društvu, jedina koja će na sve izazove odgovoriti sa dodatnom brazdom, podmlatkom u štali i sa punim ambarima. Istovremeno, pravi domaćini ostaviće iza sebe nasljednike, koji će, osnaženi novim idejama, te veoma često istog imena kao i oni od kojih su potekli, utabati neki novi put. Put koji vodi u mir, u svakom pogledu.


Tagovi

Zadruga Domaćin Proizvodnja bijelog luka Luka Vračar Ribnik Poljoprivredna proizvodnja


Autor

Petar Ninić

Više [+]

Stručnjak iz oblasti agrobiznisa i profesionalni poljoprivrednik.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Isplaćene su premije za mlijeko za mjesec novembar 2024., saopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja, na račune 2.631 korisnika poticaja, uplaćeno je uku... Više [+]