Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad divljih svinja
  • 22.06.2020. 11:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Donji Vakuf

Divljač uništava usjeve, lov zabranjen, a uslovi za odštetu nerealni

Kišovito i vlažno vrijeme pogoduje divljim svinjama da se spuštaju u naseljena područja i uništavaju usjeve krompira i kukuruza u potrazi za hranom. Oštećeni poljoprivrednici ne znaju kome se obratiti.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.085
  • 209
  • 0

Stanovnici općine Donji Vakuf ovih dana su u velikom strahu od napada divljih svinja na njihove usjeve, pogotovo oni u višim predjelima. Razgovarali smo sa Salkom Smajićem, koji na Rudini već godinama sadi krompir, grah i ostalo povrće. Pored ograđenog prostora u kome uzgaja povrće, na svom imanju ima i malinu, te jabuke, kruške, šljive, ašlame koje su ograđene bodljikavom žicom.

"Do sada nam se nikad nije desilo da  divlje svinje uđu u baštu koja je ograđena drvenom ogradom. Viđali smo tragove da hodaju okolo, kopaju ispod voćki, ali ove godine su dva puta probili ogradu i uništili kompletan usjev povrća. Mi ne sadimo puno krompira, ali svake godine  imamo dobar rod i na ovom malom prostoru uberemo tonu do tonu i po. Ove godine o tome ne možemo ni sanjati, pokušali smo smanjiti štetu tako što smo zatrpali stabljike, ali kakve koristi kad su svinje pojele mladi krompir koji je bio u zemlji", navodi Salko.  

Noći provode stražareći u autu

Nažalost, ove godine Smajići neće imati krompira za prodaju, ali se nadaju da ga bar neće morati kupovati, jer su naučili da imaju svoje domaće. Već sedmicu dana stražare pored bašte, noć provodeći u autu, da sačuvaju bar ostalo povrće koje nije stradalo od napada divljih svinja. Navode da nisu jedini koji čuvaju svoje usjeve, te da i ostale komšije stražare. Već drugu noć stražarenja su imali neželjenog gosta - medvjeda, kojeg nisu vidjeli, ali su ga čuli kako se približava, te ispalili nekoliko petardi da ga zaplaše.

Ove godine urod upitan?

"Neku noć su komšije došle da obiđu baštu i zatekli su čopor svinja tamo, sreća pa je i pas bio sa njima, te su ih uspjeli otjerati dok nisu napravili veću štetu. Odmah smo išli u Općinu da prijavimo štetu i tražimo odštetu, ali postavili su nam niz uslova. Traže da imamo dvije ograde, a između te dvije ograde da bude pas, a to niko ovdje nema napravljeno. Pored divljih svinja strahujemo i od medvjeda, koji nam je prošle godine obrao sve jabuke i kruške, a nekoliko stabala šljive i polomio. Sreća maline nije dirao, ali ove godine je počeo ranije da dolazi u voćnjak, pa smo veoma zabrinuti", žale se Smajići.

Lov u SBK nije dozvoljen

Kontaktirali smo i Savez lovačkih organizacija Bosne i Hercegovine, gdje su nam kazali da u Srednjobosanskom kantonu lovišta nisu ustanovljena.

Ovih dana divlje svinje nanose ogromne štete usjevima, poljoprivrednici ne znaju šta raditi?!

"Granice još uvijek nisu definisane, tako da ni lovišta nisu ustanovljena, te lov na području Srednjobosanskog kantona nije dopušten pod ovim uslovima. Za sve naknade štete od napada divljih životinja, oštećeni se trebaju obratiti Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK ili nadležnoj Inspekciji. Međutim, znamo da treba biti ispunjeno nekoliko kriterija poput visine ograde, prisustva psa, i slično", saopšteno je iz ovog Saveza.


Fotoprilog


Tagovi

Divlje svinje Medvjed Zabranjen lov Čopor svinja Salko Smajić Uništeni usjevi Uništen urod krompira


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.