Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veliki gubici
  • 15.06.2020. 16:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Ovih dana divlje svinje nanose ogromne štete usjevima, poljoprivrednici ne znaju šta raditi?!

Stanje na parcelama nije baš najbolje. Iz budžeta općine u sadnju krompira oprijedeljeno je 65.000 KM, a takođe su i ulaganja samih poljoprivrednika velika.

Foto: Bigstockphoto/Huan
  • 279
  • 48
  • 0

U proteklom periodu na teritoriji općine Sanski Most divlje svinje nanijele su ogromnu štetu zasadima poljoprivrednih usjeva. Najviše su nastradali krompir, kukuruz i žito. Posebno su veliki gubici kod krompira, u čiju sadnju su ove sezone uložena značajna sredstva. 

"Stanje na parcelama nije baš najbolje. Iz budžeta općine u sadnju krompira oprijedeljeno je 65.000 KM, a takođe su i ulaganja samih poljoprivrednika velika. Proizvođači kukuruza isto se ovih dana susreću sa pojavom uništavanja usjeva od strane navedenih štetočina", navodi Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u ovom gradu. 

Prema njegovoj procjeni, veliki broj poljoprivrednih proizvođača sada je u problemima zato što moraju opet preoravati zasađene površine i ponovo ih zasijavati. Kako kažu lokalni mještani, divlje svinje se kreću u čoporima i njivu bolje preoru od bilo kog traktora pa iza njih ne ostane ništa. Važno je znati da najviše djeluju noću, tada se iz okolnih šuma spuštaju do najbližih sela i uništavaju zasade, pišu Nezavisne.

Pametne životinje koje sebi uvijek nađu put

"Obradiva površina od jednog dunuma, na kojoj imam zasijan krompir, skroz je uništena tako da su sada prešle na kukuruz. Njega uništavaju jer žele da se dočepaju korijenja. Ukoliko se ovi događaji nastave, od naše poljoprivredne proizvodnje neće biti ništa", zabrinut je poljoprivrednik Husein Mehić iz okolnog sela. 

Lovci u jednom danu ubili 158 divljih svinja

I mnogi drugi uzgajivači imaju iste poteškoće. Smatraju da je riječ o veoma inteligentnim životinjama jer uspijevaju da pronađu sebi put i pored postavljene električne ograde. 

O svemu ovome obaviještene su nadležne instituicije i Lovačko udruženje "Sana", međutim farmeri su u nepovoljnom položaju. Dobijaju savjete da ograđuju svoje parcele električnom ogradom, ali to nije isplativo na većim površinama jer ispadnu veća ulaganja u zaštitu nego što je sama vrijednost proizvodnje. Ipak, očekuju da će biti nekog efekta od obraćanja nadležnima. 

Riješenje u ograđivanju parcela?!

Iz lovačkog društva kažu kako je sada na snazi lovostaj i da u skladu sa vladajućim zakonima, ne dolazi u obzir organizovanje nikakvog lova. I oni se slažu u činjenici da ako poljoprivrednici žele nadoknaditi štetu, ipak moraju imati ograđene/zaštićene parcele. Kako je ovo skupa i u ovom trenutku, neisplativa investicija, farmeri se slažu kako za tako nešto oni prosto nemaju finansijskih mogućnosti. 

Plaćaju bonuse za odstrel divljih svinja

Stručnjaci smatraju da zbog sve praznijih sela, divlje životinje poput ovih, bez bojazni silaze sa planinskih područja u naseljenja mjesta i slobodno nanose štetu poljoprivrednim usjevima. 


Tagovi

Divlje svinje Husein Selimović Inteligentne životinje Štete na krompiru Zasad krompira Ograditi parcelu Husein Mehić Lovačko društvo Nadležne institucije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.