Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zamrzavanje povrća
  • 10.12.2024. 09:00

Čuvanje brokule i karfiola nakon berbe: Kako ih pravilno obraditi i zamrznuti?

Brokula i karfiol mogu se uspješno sačuvati do nove sezone pravilnim zamrzavanjem nakon berbe.

Foto: Shutterstock/CoolR
  • 207
  • 18
  • 3

Brokula i karfiol su povrće koje, uz pravilno čuvanje, može zadržati svježinu, okus i nutritivnu vrijednost do novih svježih plodova naredne godine. Nakon berbe, važno je slijediti odgovarajuće korake obrade kako bi se produžila njihova trajnost i očuvao kvalitet. Zamrzavanje je jedna od najboljih metoda za dugotrajno čuvanje ovih kultura.

Brokula se bere kada je glava čvrsta i kompaktna, prije nego što cvjetovi počnu otvarati, a karfiol kada je glava bijela, čvrsta i dobro razvijena, ali prije nego što počne mijenjati boju. Povrće se reže oštrim nožem s nekoliko centimetara stabljike, što pomaže u očuvanju svježine.

Priprema za zamrzavanje

Uklonite listove i grube dijelove stabljike. Operite povrće pod hladnom vodom kako biste uklonili zemlju, insekte ili druge nečistoće. Potom ga izrežite na manje cvjetove. Stabljike brokule možete oguliti i izrezati na komadiće, jer su također jestive i bogate hranjivim tvarima.

Uklonite nečistoće prije blanširanja (Foto Jasmin Hodžić)

Blanširanje je ključni korak za očuvanje okusa, teksture i boje brokule i karfiola. Ovaj proces zaustavlja enzime koji mogu uzrokovati promjenu kvaliteta tokom skladištenja. Prokuhajte vodu i pripremite posudu s ledenom vodom. Stavite povrće u kipuću vodu - brokuli je dovoljno 2 - 3 minute, a karfiolu 3 - 4 minute.

Nakon blanširanja, odmah prebacite povrće u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja.

Dobro ocijedite povrće i osušite papirnim ubrusom prije zamrzavanja. Ovo sprječava stvaranje viška leda.

Zamrzavanje brokule i karfiola

Stavite povrće u vrećice ili posude za zamrzavanje. Istisnite višak zraka kako biste spriječili oksidaciju i stvaranje kristala leda.

Na pakovanju označite datum zamrzavanja. Povrće je najbolje iskoristiti unutar 6 - 8 mjeseci za optimalan okus i kvalitet. Složite vrećice tako da povrće ostane ravno, što omogućava brže smrzavanje i uštedu prostora.

Pravilna obrada omogućava očuvanje svježine, boje i nutritivnih vrijednosti

Održavajte temperaturu tako što ćete zamrzivač postaviti na -18°C ili niže. Pakirajte povrće u manje porcije kako biste izbjegli odmrzavanje velike količine odjednom. Jednom odmrznuto povrće ne bi trebalo ponovo zamrzavati, jer gubi kvalitet.

Pravilna obrada i zamrzavanje brokule i karfiola omogućavaju očuvanje svježine, boje i nutritivnih vrijednosti tokom cijele zime. Slijedeći ove jednostavne korake, uživat ćete u ovom povrću sve do proljeća, bilo kao prilog jelima ili u ukusnim supama i varivima.


Tagovi

Berba brokule Berba karfiola Zamrzavanje povrća Blanširanje povrća Priprema za zamrzavanje Obrada povrća


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.