Može pričiniti štete u svim fazama razvoja. U slučaju jakog napada dolazi do drastičnog smanjenja prinosa i smanjene tržišne vrijednosti glavica, a može doći i do potpunog propadanja usjeva.
Crnu truleži kupusnjača prouzrokuje bakterija Xanthomonas campestris pv. campestris.
Ovo je ekonomski najznačajnije oboljenje biljaka iz porodice kupusnjača (fam. Brassicaceae). Najčešće se sreće na kupusu, kelerabi i karfiolu. Može pričiniti štete u svim fazama razvoja. U slučaju jakog napada dolazi do drastičnog smanjenja prinosa i smanjene tržišne vrijednosti glavica, a može doći i do potpunog propadanja usjeva, navodi PIS Vojvodina.
Infekcija se može ostvariti tokom cijele vegetacije, ali i tokom transporta i čuvanja glavica. Izvor primarne zaraze mogu biti zaraženo sjeme i zaraženi biljni ostaci u tlu. Ondje se bakterija zadržava do tri godine, ako je u njemu prisutan infektivni biljni materijal. Sekundarne infekcije i dalje širenje zaraze se ostvaruju kišnim kapima, vjetrom, kroz prirodne otvore, povrede nanijete insektima, puževima, preko sistema za navodnjavanje i tako dalje. Razvoju i širenju bolesti pogoduju vlažno i toplo vrijeme, odnosno topli dani i prohladne noći.
Rana pojava bolesti na biljkama iz zaraženog sjemena prouzrokuje odumiranje kotiledonih listića, a poslije i cijele biljke. Zaraženi rasad uvene, a inficirane mlade biljke smekšaju i trule. Na listovima starijih, prvi simptomi su u vidu nepravilnih klorotičnih pjega duž ivice listova, koje se zatim klinasto šire prema glavnoj žili, dobijajući karakterističan oblik slova "V". Tkivo u okviru pjega poprima smeđu boju, suši se i odumire, a žile dobijaju tamno-smeđu do crnu boju.
Bakterija se širi provodnim žilama prouzrokujući trulež tkiva koja se može uočiti na uzdužnom presjeku nerava, kao i na poprečnom presjeku glavice, stabla i korijena (smeđa ili crna boja žila uz prisustvo bakterijskog eksudata). Kao posljedica, zaražene biljke zaostaju u razvoju, zakržljale su i često ne formiraju glavicu.
Ukoliko dođe do njezina formiranja, razvoj bolesti se može nastaviti i tokom skladištenja. Zaražene biljke su podložne napadu sekundarnih patogena, uzročnika vlažne truleži (Erwinia carotovora i Pseudomonas marginalis), te dolazi do njihovog potpunog propadanja - glavice se pretvaraju u sluzavu crnu masu neugodnog mirisa.
U zaštiti od ovog oboljenja ključne su preventivne mjere kontrole:
Bakterijska tamna trulež žila na kupusu - kako ga zaštititi?
Od kemijskih mjera, u toku vegetacije preporučuje se preventivna zaštita usjeva preparatima na bazi bakra. Podsjetimo, novije selekcije daju tolerantne hibride kupusa na bakterijske bolesti, a prskanja sredstvima na osnovi bakra daju određene rezultate - on je u integrisanoj zaštiti povrća dopušten samo jednom u sezoni za folijarno prskanje biljaka.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.
Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]Tagovi
Autorica