• Sjemenski luk i krompir
  • 02.02.2019. 09:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Cijene sjemenskog luka i krompira duplo veće u odnosu na prošlu godinu

Zbog suše koja je pogodila zemlje proizvođače i manjih prinosa, cijene sjemenskog luka i krompira u trebinjskim poljoprivrednim apotekama značajno su porasle.

Foto: Marija Manojlović
  • 2.842
  • 304
  • 0

Veće cijene sjemenskog luka i krompira neprijatno su iznenadile poljoprivredne proizvođače u Hercegovini.

U odnosu na prošlu godinu krompir je skuplji i do 40 odsto, luk i preko 50 odsto.

I apotekari zatečeni poskupljenjem

"Poskupljenjem sjemena, u prvom redu krompira i luka, zatečeni smo i mi apotekari, o mušterijama i proizvođačima da i ne govorimo. Razloga za to je više, prema našim saznanjima teška godina u pogledu proizvodnje zadesila je Holandiju, proizvodnja je prepolovljenja, nekih sorti uopšte nema. Trenutne cijene u odnosu na prethodnu godinu su od 30 do 40 odsto veće, a sjemenski luk je čak i preko 50 odsto skuplji", kaže Igor Dabić, agronom i vlasnik Poljoprivredne apoteke Agroplod.

Nezapamćena suša - evropski poljoprivrednici pred bankrotom, nemaju čime hraniti stoku

U poljoprivrednim apotekama ističu da je količina za sada uvezenog sjemena mnogo manja u odnosu na isti period prošle godine.

Poljoprivrednici se ipak nadaju dobrom urodu

Holandija je glavni izvoznik sjemena za naše područje, a upravo ovu zemlju je pogodila najveća suša u posljednje tri decenije pojašnjava Dragan Bukvić iz Poljoprivredne zadruge Trebinje.

Prinosi prepolovljeni - BiH nema prioritet

"Prinosi u ovoj državi su prepolovljeni, došlo je do povećane potražnje, a BiH je veoma malo tržište koje nema prioritet, jer ne postoje veliki uvoznici. U ovakvoj situaciji neminovno je povećanje cijena. Cijena sjemenskog kromira po kilogramu je od 2 do 2.50 KM, zavisno od pakovanja. Cijene luka je 4.80 KM za crveni luk, koji se najčešće sadi na ovom području. Cijena sjemenskog luka "baron" i "srebrenjak"  je 5 KM. U odnosu na prethodnu godinu, cijena luka je veća i za oko 80 odsto, a sjemenskog krompira za 30 procenata", kaže Bukvić.

Cijena sjemenskog krompira, u zavisnosti od sorte, prošle godine se kretala između 1.65  i 2.00 KM. Razlika od oko 40 do 50 feninga itekako se osjeti kad je riječ o kupovini većih količina. 

Zato se poljoprivrednici nadaju da će dobar rod donekle nadomjestiti veća ulaganja.


Tagovi

Sjemenski luk Sjemenski krompir Poskupljenje Trebinje Cijena Suša


Autorica

Marija Manojlović

Marija Manojlović

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi