Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropsko tržište krompira
  • 20.05.2016. 12:00

Cijena krompira ograničava izvoz

Cijene trenutno nisu loše, ali proizvođači očekuju dodatno povećanje s obzirom na hladan april i da je sadnja bila otežana, kaže Jurgen Duthoo iz Bart's Potato Company.

Foto: Jai
  • 400
  • 16
  • 0

S obzirom da se bliži kraj sezone krompira proizvođači diljem Evrope sve su nestrpljiviji. Prošlogodišnji završetak sezone bio je dobar kada je u pitanju cijena te se, kako piše freshplaza, nadaju da će se isti scenarij ponoviti i ove godine.

Čekaju povećanje cijena

"Mnogi se zato još uvijek drže proizvodnje krompira", kaže Jurgen Duthoo iz kompanije Bartov krompir (Bart's Potato Company) dodajući da nakon prošlogodišnjih niskih cijena te kasnog oporavka tržišta, proizvođači ovaj put ne žele propustiti svoju priliku.

"Cijene trenutno nisu loše, ali proizvođači očekuju dodatno povećanje. S obzirom na hladan april, sadnja je bila otežana, a vrijeme će pokazati jesu li u pravu. Moramo svakako biti oprezni jer imamo iskustva da je priroda nadoknadila propušteno u sezoni", navodi Jurgen.

Neznatna razlika u cijeni mladog krompira

Prema njemu, razočaravajuće je zanimanje za izvozom te povrtne kulture. Nekoliko kamiona, kaže, odlazi, ali ih "ometa" mladi krompir iz drugih zemalja. Dobavljači iz Španjolske, Grčke i Italije već izvoze pristojne količine u Istočnu Evropu. Mnogi potrošači više vole mladi krompir, no razlika cijene između starog i mladog je neznatna.

"Drugačije bi bilo da je veća razlika u cijeni jer trenutna razina cijene starog krompira ograničava mogućnosti izvoza. Teško ga je prodati i smanjuje se zanimanje za stari krompir. Prije dva mjeseca je započelo vađenje krompira u Belgiji te ćemo morati pričekati i vidjeti što će se događati u međuvremenu", zaključuje Jurgen.

Foto: Jai79/Pixabay


Tagovi

Europsko tržište krumpira Niska cijena Otežana sadnja Stari krumpir Mladi krumpir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Prodaje se konstrukcija plastenika 500m2! Konstrukcija plastenika izrađena je od čelične vruće pocinčane cijevi promjera 42,4 mm, 26,9 mm i 21 mm. Dimenzije plastenika cca 500m2: • širina 8 m, • dužina 62,5 m, • visina 3,8 m. Krov plastenik... Više [+]