Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukurz šećerac
  • 24.08.2021. 12:00

Cijena klipa šećerca ide do 0,50 KM: Najviše se isplati ulična prodaja varenja i pečenjaka?

Krajem ljetne sezone, kraj osmog i početkom devetog mjesec, kukuruz šećerac prispjeva za berbu, a ovogodišnjom, barem za sada poljoprivrednici mogu biti zadovoljni obzirom kakav sušni period je kukuruz pretrpio.

Foto: Depositphotos/olegbreslavtsev
  • 602
  • 487
  • 0

Varenjak ili pečenjak, kuhani ili pečeni na žeri/žeravici klip kukuruza, okus je koji vraća u djetinstvo i bezbrižne dječije dane, kad su pečenjci bili sastavni dio igre. Krajem ljetne sezone, kraj osmog i početkom devetog mjeseca, šećerac prispjeva za berbu, a ovogodišnjom, barem za sada, poljoprivrednici mogu biti zadovoljni obzirom kakav sušni period je ta ratarska kultura pretrpjela.

Obiluje ugljikohidratima, vlaknima, vitaminima B i C te mineralima (magnezij, željezo i kalij). Iako jako hranjiv, ima relativno malu otkupnu cijenu. Jedna je od najrasprostranjenijih kultura na svijetu odmah iza pšenice i riže, a procjenjuje se da se svake godine zasije preko 250.000 ha kukuruza šećerca te da se nalazi u preko 9.000 prehrmabenih proizvoda kao osnovna žitarica ili kao dodatak.

Preovladava ulična prodaja varenjka

Mnogo površina zasijanih pod šećercem i prosječno dobri prinosi pravi su uvjeti za dobru konkurenciju na tržištu, koja realno obara prodajnu cijenu. U zavisnosti gdje i kako se prodaje, tako i cijene variraju. U online narudžbama i prodaji nudi se klip kukuruza po cijeni od 0,30 do 0,50 KM, čak i 3 komada za 1 KM na akciji.

Slično je i na pijacama i malim trgovačkim radnjama gdje cijene idu do 0,5 KM po komadu, a pojedini nakupci i prodavači nude i 50 komada kukuruza za 10 KM. Međutim, kao jedan od unosnijih poslova, a vezanih za prodaju kukuruza je ulična prodaja i to takozvanog varenjka, kuhanog kukuruza. U gotovo svim gradovima, u većim ulicama, šetnicama i na trgovima u večernjim satima pojavljuju se prodavači kuhanog kukuruza.

Cijena je, zavisi od mjesta i grada u prosjeku od 1,50 do 2,00 KM po komadu. Trideset do pedeset prodanih komada svaku noć, uz gotovo pola manje troškove osigurava dobru dnevnicu i isplativ biznis.

Je li šećerac zapostavljena kultura?

Kukuruz kao poljoprivredna kultura ima širok spektar upotrebe, na našem području prvenstveno zbog stočarske proizvodnje i potrebe za stočnom hranom preovladava proizvodnja silažnog.

Njegovo zrno sadrži preko 70% ugljikohidrata, 10% bjelančevina, oko 5% ulja i 15% mineralnih tvari što mu daje poseban ekonomski značaj. Međutim, iz razloga nepostojanja velikih pogona za njegovu preradu i niske otkupne cijene, nekada jedna od važnijih kultura, danas je u sjeni proizvodnje silažnog.  Na porodičnim gazdinstvima, i poljoprivrednim obrtima u prosjeku 1 do 2 dunuma je pod ovom biljnom kulturom, i to samo količine koje su ugovorene za prodaju.

Jedan od registrovanih proizvođača, PP "Omerbegović" uglavnom uzgaja šećerac u količinama koje sigurno može prodati, i često je u ponudi sa ograničenim količinama. Omer, vlasnik obrta, ujedno i inžinjer poljoprivredne proizvodnje kaže: "Ključ uspješne proizvodnje kukuruza šećerca u prvom redu najviše zavisi od kvaliteta sjemena. Za kvalitetan i visok prinos preporučuju se sjemena visokog stepena čistoće i klijavosti, kao i to da imaju deklaraciju o zdravstvenom stanju.

Pečen na žeravici ili kuhan varenjak uvijek će buditi neka lijepa sjećanja na prošla vremena, djetinstvo i vrijeme kada se šećerac sijao u hektarima površina.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mliječnoj zriobi može se jesti u svježem stanju, a najviše se koristi kuhan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Kukuruz šećerac Varenjak Pečenjak Šećerac Cijena Ulična prodaja Isplativost


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]