Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište bijelog luka
  • 25.05.2018. 12:30

Cijena bijelog luka 40 feninga za kilogram?

Iako sezona bijelog luka započinje sredinom augusta, čini se da je niska cijena već zacementirana. Predviđa se čak da će doći do pojave konkurencije i još nižih cijena.

Foto: Wikimedia Commons/Steve46814
  • 2.884
  • 123
  • 0

Kina proizvodi 70% svjetskog bijelog luka. Nekoliko je kineskih pokrajina poznato po uzgoju ovog povrća, ili još bolje, začina. Jinxiang je poznat kao "rodni grad kineskog bijelog luka", a u pokrajini Henan se proizvodi oko 2 miliona tona bijelog luka godišnje

"Ove je godine globalno tržište bijelog luka u lošoj situaciji, Kina nije iznimka. Trenutno je cijena domaćeg bijelog luka 0,8 yuana za pola kilograma (40 feninga za kilogram) što je za pola niža cijena od prošlogodišnje. Ne samo u Kini, nego i u Burmi i Indiji je situacija jednako teška", rekao je jedan od kineskih poljoprivrednika i trgovaca iz pokrajine Henan, navodi Freshplaza

Bijelog luka sve više na tržištu, Kinu čeka katastrofa?

Iako sezona bijelog luka započinje sredinom augusta, čini se da je niska cijena već zacementirana. Predviđa se čak da će doći do pojave konkurencije i još nižih cijena. Razlog je jasan - ponuda je premašila potražnju koja je u osnovi fiksna. 

Kineski proizvođači bijelim lukom snabdijevaju veliko područje, a osim u Kinu, njihov se proizvod prodaje u zemljama jugoistočne Azije, uključujući Kambodžu, Vijetnam te u Evropi. Kažu kako se kupci u jugoistočnoj Aziji više fokusiraju na cijenu dok evropski kupci više pozornosti daju kvalitetu za koju im nije problem platiti i višu cijenu. 

 


Tagovi

Bijeli luk Kineski bijeli luk Cijena bijelog luka Kina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞