Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krompira
  • 01.07.2018. 18:30

Česte padaline prave problem uzgajivačima krompira

Velika vlažnost, kako kažu stručnjaci, pogoduje razvoju bolesti krompira, napominjući da bi proizvođači što prije trebali krenuti u zaštitu usjeva.

Foto: Flickr/stanze
  • 728
  • 41
  • 0

Česte padaline, duge rose i prevlaženo zemljište otežavaju ulazak mehanizacije u usjeve krompira radi preventivne zaštite od uzročnika plamenjače. Stručnjaci napominju da sada već sigurno ima usjeva sa infekcijama, čije se širenje može spriječiti jedino sa kvalitetnom i učestalom zaštitom kemijskim preparatima.

Primijeniti fungicide na sve nadzemne dijelove krompira

Ako se u obzir uzmu navedene meteorološke prilike, trenutno su na snazi ekstremno povoljni uslovi za razvoj uzročnika plamenjače krompira. Zato je neophodno periode između kemijskih tretmana skratiti na 6 do 7 dana. Stručnjak iz PSSS Nenad Nešović, naglašava da primjena fungicida mora biti preventivna sa dobrom aplikacijom preparata na sve nadzemne dijelove biljaka. S obzirom na to da su usjevi krompira u fazi cvjetanja, odnosno precvjetavanja, usjeve bi trebalo tretirati preparatima bržeg sistemičnog djelovanja.

Prijete Erwinia i Alternaria solani

Moguća je i pojava uvenuća stabljike i truleži prizemnog dijela stabla koju izaziva bakterija Erwinia. Oboljenje koje ona prouzrokuje poznato je i kao "crna noga". Nažalost, ta baktarija izaziva izumiranje zaražene biljke, a ponekad i truljenje krtola u toj kućici. On dodaje da su primijećene i manje štete čiji uzročnika Alternaria solani, gljiva koja izaziva crnu pjegavost i klorozu lista. Taj patogen se može kontrolirati fungicidima. Ipak, ukoliko su uočeni simptomi infekcije u usjevu preporučljivo je da se uz redovne mjere preventivne zaštite od uzročnika plamenjače doda i preparat Sekvenca u dozi od 0,5 l/ha (ili Signum, Score).

U brdsko-planinskim područjima izostali kemijski tretmani

Česte padaline otežavaju ulazak u usjeve sjemenskog krompira u brdsko-planinskim područjima. Krompir je zasađen znatno ranije u odnosu na prethodne godine, a usjevi su trenutno u fazi sklapanja redova. Na većem dijelu zasada su, kako tvrdi Nešović, izostali kemijski tretmani. S druge strane, u ravničarskim područjima, koji su redovno navodnjavani, krompir je vrlo brzo prošao kroz različite razvojne faze i u odnosu na broj dana od nicanja ima znatno bolji rod u usporedbi na prethodne godine. Ključni razlog za to je kontinuirano dobar toplinski režim bez tzv. stresnih situacija praćenih većim variranjem niskih i visokih temperatura. Zabilježen je izvjestan broj dana sa temperaturama iznad 30ºC, s tim da nije bilo perioda sa niskim noćnim i dnevnim temperaturama neposredno nakon sadnje.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Povrće Povrtarstvo Nenad Nešović Bolesti Zaštita bilja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.