Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Caulilini
  • 22.04.2019. 18:00

Caulilini - novo povrće ili dobar marketinški trik?

Kalifornijska kompanija Mann's nedavno je prezentirala novo povrće. Radi se o nekoj vrsti karfiola koja je zapravo već poznata u azijskim zemljama.

Foto: Facebook/FreshPoint Atlanta
  • 184
  • 17
  • 0

Divlji kupus (lat. Brassica oleracea) preteča je svih vrsta kupusa. Od onog običnog, koji je na našem prostoru jedno od omiljenog povrća, pa preko prokulice, romanesko brokule ili egzotičnog kineskog kupusa do sve pupularnijeg povrća bok choy. 

Sve su to iste vrste od kojih se križanjem dobivaju nova, drugačija povrća. Tako je ovih dana jedna kalifornijska kompanija predstavila novu vrstu povrća - caulilini. 

Caulilini dolazi iz Mann'sa, proizvođača povrća u vlasništvu Del Montea, sa sjedištem u Kaliforniji. Radi se o najpoznatijem američkom distributeru broccolina (brokula, ali s izduženim, nježnim stabljikama i manjim cvjetovima). Caulilini, ova se kompanija nada, učinit će za karfiol ono što je broccolini učinio za brokulu, navodi Modern Farmer

Kompanija caulilini opisuje kao baby karfiol, iako se ne radi o mladoj biljci. Dakle, radi se o karfiolu čija glavica nije zbijena nego su stabljike izdužene i zelene, a cvjetovi bijeli pa izgleda vrlo atraktivno. 

Ipak, caulilini je azijska sorta karfiola i, primjerice, u Kini nije ništa novo. Veliki dio karfiola koji se jede u toj zemlji je ove sorta i nazivaju je 'song hua'. No, ono što karfiol i njegove slične vrste nema je zanimljivo ime - caulilini. 

Zato, prije nego što se odlučite na kakve egzotične vrste povrća, voća i sl. koje će njihovi proizvođači reklamirati kao posebno zdrave, sjetite se da u našem podneblju rastu raznolike i zdrave biljne vrste - od onih kultiviranih do samoniklog bilja. 


Tagovi

Caulilini Novo povrće Baby karfiol Broccolini


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]