Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mrkve
  • 12.12.2019. 19:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Tomislavgrad

Buljanu falile tri kiše da od mrkve zaradi 150.000 KM

Dalibor Buljan iz Tomislavgrada posijao je mrkve na 3 ha zemlje. Trebao je dobiti urod od 280 tona i čistu zaradu od 150.000 KM. Vremenske prilike mu nisu išle na ruku, ali on ne odustaje.

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 481
  • 44
  • 0

Dalibor Buljan iz Tomislavgrada odlučio se za uzgoj mrkve u Duvanjskom polju pa je ove godine posijao 6 miliona hibridnih sjemenki na 3 ha zemlje. Zemljište mu je ustupio jedan ondašnji poduzetnik. 

Očekivao urod od 280 tona

Od toliko posijane mrkve Buljan je očekivao urod od oko 280 tona, no vremenske prilike nisu mu išle na ruku. Kako kaže za bljesak.info, nedostajale su mu tri kiše pa je urod podbacio. Jedva je dobio 40 tona, ali od uzgoja ove kulture ne odustaje. 

"Mrkva se trenutačno nalazi u skladištu u Tomislavgradu, pomalo je prodajem. Ali ona ne može propasti. To je kasna mrkva koja se skladišti i može se prodavati u ožujku i travnju. Upravo tovarim 150 kilograma mrkve koje su naručile časne sestre u Mostaru. Također imam narudžbu za Samostan u Širokom Brijegu i također jednu narudžbu za Čapljinu" priča Buljan koji je dio mrkve namijenio za prodaju trgovačkim centrima

No, njihovi su zahtjevi da mrkva bude približno iste veličine što je zahtjev kojega on nije mogao potpuno ispuniti jer mrkva nije jednako nikla pa im je isporučio tek dio mrkve. 

Na polju je još 30 tona mrkve 

Za sada je izvadio između 10 i 12 tona, a nekoliko je tona prodao. Na polju je još uvijek 30 tona mrkve, a kaže kako je puno toga i donirao, tko god da ga je tražio. 

Buljan ističe kako se od uzgoja mrkve može izuzetno dobro zaraditi pa on neće odustati. 

"Ne mogu doći na pozitivnu nulu nikako ove godine, ali sam stekao ogromno iskustvo koje će mi dalje poslužiti. Da su pale te tri kiše koje su mi bile potrebne – imao bih čiste zarade oko 150 tisuća konvertibilnih maraka. I tada bih bio konkurentan na tržištu. Znam točno gdje sam pogriješio i naredne godine bih to mogao izbjeći i imati vrhunske prinose te zaradu", zaključio je Buljan. 


Tagovi

Dalibor Buljan Uzgoj mrkve Urod Kiša Vremenske prilike Trgovački centri


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.