Ilona Buboš u svojoj bašti uzgaja ljute čili papričice, a od njih izrađuje dekorativne bukete za ukras, ali i gurmanluk.
Bliži se proljetna sjetva, a Ilona i Tibor Buboš iz Kupusine u susjednoj Srbiji na svojim parcelama zasijaće, kao i svake godine, osnovne ratarske kulture: soju, kukuruz, bundeve. Ipak, na jednoj od parcela naći će se i čili papričice. Već godinama Ilona sadi ove ljute paprike, a od njih izrađuje, vjerovali ili ne, dekorativne bukete.
Njena tezga na pijaci u Somboru, gdje ih prodaje, najljepša je i najinteresantnija. Gdje god da se pojavi sa svojim buketima, koji plamte od ljepote, ali i ljutine, uvijek je u centru pažnje.
"Prije nekoliko godina napravila sam sebi jedan buket i svima koji su ga vidjeli veoma se dopao. Počela sam kasnije da ih poklanjam dragim prijateljima. Kada sam videla da se mnogima dopadaju, riješila sam da ih pravim i prodajem", kaže Ilona, dodajući da bukete pravi od sušenih papričica, ali da su jednako lijepi i oni od svježih papričica.
S obzirom na to da je vješta i kreativna, Ilona jedan buket napravi za pola sata, a osim na pijaci, prodaje ih kod kuće ili preko interneta. Ovi neobični buketi našli su svoj put i do susjedne Mađarske i Hrvatske, a bidermajer od ljutih papričica, u kombinaciji sa bijelom jutom, napravila je po želji jedne mlade za svadbeno vjenčanje.
Ovakav buket, kako kaže ova maštovita žena, može da stoji u vazi godinama, a može povremeno da se opere pod mlazom hladne vode. Različite su veličine, tako da ima i onih u koje je svojim vještim rukama ukombinovala oko 200 crvenih plodova.
"Osim što je dekorativan, buket je i praktičan, jer u svakom trenutku ko želi i ko voli može da papričicu iz buketa stavi u paprikaš ili svoj tanjur, ukoliko je ljubitelj jakih ukusa", kaže Ilona i dodaje da je odlučila da poveća površinu na kojoj će ove godine uzgajati čili.
Dobri poznavaoci povrtarstva znaju da oko proizvodnje svih vrsta paprike, pa i ove, ima mnogo posla. Potrebno je proizvesti kvalitetan rasad, posaditi ga na njivi i njegovati tokom proljeća i ljeta kako bi plodovi bili zdravi i kvalitetni. U ovom slučaju, oni nakon sušenja moraju biti u stanju da se iskoriste u dekorativne svrhe. Ono što Ilona ne aranžira u buket, melje se i pretvara u začin ili se koristi za sjeme za narednu godinu.
"Ovo je moj hobi i moje zadovoljstvo, kojim već godinama dopunjujem kućni budžet. Teško da bih od nekog drugog usjeva mogla zaraditi više novaca, sa tog malog parčeta zemljišta, a ujedno raditi nešto što zaista volim i u čemu uživam", kaže na kraju Ilona Buboš.
Foto: Ilona Buboš
Tagovi
Autorica