• Rasad
  • 30.04.2021. 12:15

Bolesti rasada i kako ga zaštititi?

Prekomjerno zalijevanje stvara uslove i za razvoj raznih fitopatogenih gljiva koje izazivaju polijeganje rasada.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 231
  • 355
  • 0

Proizvodnja rasada je zasigurno jedan od najvažnijih segmenata u povrtarskoj proizvodnji, a koju uzgajivači svake godine počinju odabirom sjemena hibrida, supstrata, prostora za uzgoj sa odgovarajućim uslovima za klijanje sjemena.

Jedna od čestih grešaka koja se pri tom javlja je prekomjerno zalijevanje što za posljedicu ima formiranje plitkog korjenovog sistema i ovakve biljke imaju problem sa eksploatacijom vode tokom vegetacione sezone. Na taj način stvaraju se uslovi i za razvoj raznih fitopatogenih gljiva koje izazivaju polijeganje presadnica. Proizvodnja u slabo osvjetljenim objektima takođe je veliki problem koji se u vegetaciji ne može nadoknaditi.

"Iz ovakvih prostorija povrtari dobijaju biljke koje su u potrazi za svjetlošću izdužile svoja stabla, a samim tim imaju manje mogućnosti da vrate fotosintezu. Slabije razvijena površina listova i korjenov sistem smanjuju mogućnost da se postigne pun genetski potencijal", ističe savjetodavac Dejan Mujakić.

Opasnost od Pythium spp.

Prilikom proizvodnje zdravog rasada, prema njegovim riječima, potrebno je da poljoprivrednici koriste zdravo sjeme, uzgajaju otporne sorte i hibride, a takođe da uklone sve korovske vrste koje se nalaze oko plastenika. Tokom rasta rasada u saksijama ili gredicama, veoma je važno da dnevne i noćne temperature balansiraju što bliže optimumu održavanja ravnomjerne vlage, provjetravaju zaštićeni prostor koji treba da bude osvjetljen i zaštićen od parazita.

Nakon nicanja biljaka vrlo čest problem povrtara su grinje i fitopatogene gljive koje izazivaju polijeganje ili topljenje rasada. Ovu pojavu, u 95 odsto slučajeva inicira fitopatogena gljiva Pythium spp., ali se može desiti da taj problem sa istim simptomima uzrokuju druge gljive kao što su Verticillium, Fusarium, Botratis i Phythophthora. Napada isključivo mlade usjeve i to prizemni dio stabla gdje se u početku javljaju vodene pjege, a kasnije inficirano tkivo truli i biljke padaju kao pokošene.

Pythium spp. napada isključivo prizemni dio stabla

"U takvim slučajevima proizvođači bi trebalo da urade dezinfekciju zemljišta preparatima na bazi Cu So4 i zalijevanje leja kako biljaka tako i okolnog tla preparatima Previkur 0,25 odsto (propamokaro - hidrohlorid i previkur energy 0,15 odsto (propamokaro- hidrohlorid + fosetil aluminij). Sljedeći tretman obaviti neposredno poslije pikiranja istim sredstvima uz dodavanje confidora ili autare protiv insekata", napominje ovaj savjetodavac i naglašava da veliki problem povrtarima predstavlja i Fusarium ohisporum koji spada u zemljišne štetočine.

On velike gubitke pričinjava na paprici, paradajzu, krompiru, lubenici, dunji, grašku, luku. Prilikom njegovog javljanja obično na starijem lišću dolazi do prosvjetljenosti nerava, do pojave hloroze liske i njenog uvenuća. Simptomi se šire i na mlađim listovima i stablu, a zaraženi dijelovi nekrotiraju. Nekroza napada prvo sprovodne sudove, a kasnije se širi ka površinskom tkivu.

Fuzariono uvenuće posebno se brzo ispoljava u fenofazi cvjetanja i plodonošenja. Ova bolest se, kako ističe, prenosi zaraženim sjemenom, zemljom, vodom za navodnjavanje i inficiranim biljnim dijelovima.

Sterilisati zemljište

Hlamidospore se u lukovicama mogu uništiti termoterapijom u zemlji, termičkom ili hemijskom dezinfekcijom. Ako se tlo ne sterilizuje u potpunosti i mala količina inokulima može da izazove značajnu infekciju. Kiselošću i povećanim unošenjem amonijačnog azota u zemljište povećava se opasnost od ove bolesti. Inficirano sjeme truli ne klija i raspada se. Na mladim biljkama javljaju se simptomi u vidu vodenih pjega koje se šire, a zahvaćeno tkivo propada brzo poslije nicanja. Starije presadnice rjeđe se inficiraju. Osnovni način suzbijanja pomenute bolesti je gajenje otpornih sorti.

"Oospore - sporangije - zoospore klijavost zadržavaju osam godina. Odgovara im tlo koje ima dosta organske materije i aktiviraju ih susptance koje luče korijen i sjeme pri klijanju. Njihovo najefikasnije suzbijanje je dezinfekcija, Cu So4 preparatom, a dezinfekcija sjemena preparatom kaptan", kaže naš sagovornik i dodaje da Fusarium spp - fuzariono uvenuće napada starije biljke u fazi cvjetanja i plodonošenja.

Prvi simptomi se javljaju na starijem lišću u vidu nekrotičnih pjega koje se javljaju i na stablu. Mujakić takođe ističe da se povrtari u proizvodnji rasada suočavaju i sa verticilium spp- verticilioznim uvenućem čiji simptomi su slični fuzarijumu, a suzbijaju se dezinfekcijom tla.

Žičnjaci i grčice štete rasadu

Po njegovim riječima i žičnjaci mogu da načine velike štete rasadu jer se hrane na korijenu i podzemnim organima, baš kao i grčice koje se hrane živim biljnim tkivom. Ovi insekti se na najefikasniji način mogu suzbiti upotrebom zemljišnih insekticida kao što je Galition 6-5, Force 1.5 G, Rovocid, Foksim 6-5, Teteton granule i drugi.

Stručnjaci poručuju poljoprivrednicima da se suzbijanje polijeganja rasada može sprovesti na učinkovit način upotrebom preparata Previcur 607 - SL, Proplant 722- SL, Previcur energy, a siva trulež Switch 65,5 - WG, Dional 500 SC i Signum.


Tagovi

Uzgoj rasada Bolesti rasada Pythium spp. Polijeganje rasada Fuzarijum


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.