Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 12.08.2021. 14:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Bios: HACCP je garant da će povrće stići zdravo i kvalitetno do kupaca

Pored prodaje i montaže objekata, u Biosu se proizvodi i rasad povrća i cvijeća koji je visokog kvaliteta i uzgojen je u kontrolisanim uslovima.

Foto: Arhiva "Bios"-a
  • 366
  • 320
  • 1

"Bios" iz Donje Vratnice, kod Visokog je poljoprivredno - proizvodno - prometno - uslužna zadruga koja se bavi proizvodnjom i montažom plastenika, zatim proizvodnjom rasada, kao i uzgojem i otkupom voća i povrća. Osnovana je 2004 godine.

Ova zadruga broji 380 članova, sa preko 1.000 koperanata, a svoje montirane plastenike plasira u preko 60 općina.

Takođe, objekte trenutno izvoze u Crnu Goru, na Kosovo i u Tursku, a čekaju i na međunarodni certifikat u segmentu kvaliteta proizvodnje.

Proizvodnja povrća u kontrolisanim uslovima

U razgovoru s Amrom Hodžić, diplomiranim inženjerom poljoprivrede saznali smo da su najčešće dimenzije njihovih konstrukcija 50 ili 100 metara kvadratnih, ali se uvijek poštuju želje kupaca i rade se veličine po narudžbi, tako da i cijene zavise od zahtjeva zainteresovanih.

Ova inženjerka istakla je za Agroklub da su svi njihovi staklenici izrađeni od pocinkane cijevi. 

Uzgoj povrća po međunarodnim standardima

"Bitan faktor je i visokokvalitetna folija koja sprečava prodor UV zraka i posjeduje Antiflog sistem koji ne dozvoljava stvaranje kondenza, a ugradnjom modernog sistema navodnjavanja, unapređuje se i olakšava sama proizvodnja u zaštićenom prostoru", pojašnjava Hodžić.

Pored prodaje i montaže objekata, u Biosu se proizvodi i rasad povrća i cvijeća koji je visokog kvaliteta i uzgojen je u kontrolisanim uslovima.

Njihova proizvodnja je pod stalnim nadzorom Federalnog zavoda za poljoprivredu, kao i poljoprivrednih inspektora. Pored toga, vrše otkup, skladištenje i distribuciju voća i povrća. 

Otkupnu cijenu diktira tržište

Pomenuta zadruga posjeduje međunarodni certifikat HACCP, koji potvrđuje da rade u skladu sa pozitivnim propisima i standardima u pogledu kvaliteta, higijene i ekologije kada je riječ o skladištenju poljoprivrednih proizvoda.

Na pitanje kako je organizovan otkup Amra nam je odgovorila sljedeće:

"Otkup poljoprivrednih proizvoda vrši se na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a navedeni certifikat nam garantuje da će voće i povrće stići zdravo i kvalitetno do naših kupaca".

U toku je otkup paprike

Trenutno otkupljuju paprike, paradajz i krastavce, a u planu je i otkup kupusa tako da se prati kompletna sezona prispijevanja pojedinih povrtarskih vrsta.

Cijene diktira tržište tako da se one mijenjaju u zavisnosti od trenutnih vrijednosti poljoprivrednih proizvoda na tržištu.

"Otkup se vrši od svih naših kooperanata kao i od poljoprivrednih proizvođača koji još uvijek ne sarađuju sa nama", napominje naša sagovornica.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredna zadruga "Bios" Amra Hodžić Proizvodnja povrća Otkup povrća Uzgoj rasada Montaža plastenika Otkupna cijena Tržište


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u oblasti hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta. Imala je uticaja i na agrarnu politiku u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo ekspanzijom, posebno u proizvodnji jagodastog voća.