Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena češnjaka
  • 22.03.2024. 18:00

Bijeli luk će biti još skuplji ove godine?

Nepovoljni vremenski uvjeti, visoki troškovi uzgoja, manje zasađene površine razlozi su za povećanje cijena u tri važne zemlje koje proizvode ovo povrće

Foto: Depositphotos/amnachphoto
  • 70
  • 34
  • 0

Plantaže bijelog luka u Kini, koja redovmo snabdijeva evropska tržišta, nedavno su nakon zatopljenja od 20 stepeni, a onda neuobičajenih snježnih padalina, pretrpjele ozbiljne štete, navodi Freshplaza

Kao rezultat toga, obim kineskog izvoza u Evropu naglo je pao, što je dovelo do porasta cijene prvoklasnog bijelog luka na rekordnu visinu.

Ona je u samo deset dana, početkom ovog mjeseca, porasla za oko 150 dolara po toni. Podbacivanje uroda u Kini dodatno su pojačale kiše koje su uslijedile nakon snijega. 

Manje površina u Španiji

Trendu će doprinijeti i smanjenje površina pod ovim povrćem u Španiji, za oko 15 % u odnosu na prethodnu sezonu kada je već zabilježen pad. Prema Nacionalnoj udruzi proizvođača i trgovaca češnjakom, ANPCA, površine pod njim pale su za više od 30 % u posljednje dvije godine, i to najviše proljetnog ljubičastog. 

Kao razlog navode nedostupnost vode i stalno povećanje troškova inputa. 

Egipatski najjeftiniji? 

Slična je situacija i u Egiptu gdje su se površine pod ovom kulturom prepolovile. Kvalitetom su zadovoljni, a potražnja je velika. "Teško ćemo ove godine garantovati povoljne cijene, ali dat ćemo sve od sebe za naše stalne kupce", izjavio je za Freshplazu Mohamed Shaaban, direktor kompanije Garlico.

Kaže da se bijeli luk iz Španije i Argentine prodaje za oko tri američka dolara po kilogramu (2,80 €/kg), kineski je još skuplji, dok će njihov koštati oko 2 $/kg (1,85 €/kg). 

U ovoj zemlji zbog visokih cijena bilježe pad potražnje iz Tajvana, jednog od najvažnijih tržišta, ali imaju solidnu potražnju iz Evrope, SAD-a i arapskih zemalja.


Tagovi

Uzgoj češnjaka Cijena češnjaka Cijena bijelog luka Kineski češnjak Španjolski češnjak Egipatski češnjak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...