Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 30.05.2022. 07:30

Bijele mušice: Štetočine koje kasno primijetimo - kako ih suzbiti?

Veliku pažnju treba pokloniti preventivnim mjerama. Kako bi izbjegli pojavu velike populacije bijelih mušica u plasteniku potrebno je biljke skoro svakodnevno pregledati

Foto: Depositphotos/andrei310
  • 10.617
  • 825
  • 0

Bijela mušica ili štitasti moljac pripada porodici Aleyrodidae. Razlikuje se preko 1.500 različitih pripadnika. Veoma su česte štetočine na paprici i drugim biljnim kulturama u plastenicima, ali ih nalazimo i na ukrasnom bilju u zatvorenom prostoru. Ljeti ih možemo pronaći na povrću i cvijeću na otvorenom. Aktivni su od maja do septembra.

To su insekti malih dimenzija od 2 do 3 mm, bijele boje. Na dužinu života veliki uticaj ima temperatura - visoka im skraćuje život.

Prekriveni su brašnastom prevlakom. Ženka polaže između 20 i 280 jaja na donju stranu lista. Ovalna, žuta jajašca nakon dva dana postaju crna. Poslije dvije sedmice pojavljuju se male larve koje se aktivno hrane. Od piljenja jaja do pojave odraslog insekta protekne od tri do četiri sedmice. Prezimljava u obliku jaja i lutki u zemlji u plastenicima i staklenicima koji se ne zagrijavaju, a na otvorenom ispod krošnji drveća ili ispod kore na stablu.

Štete na biljkama

Ovi insekti se nalaze na donjoj strani lista, a na gornjoj se pojavljuje sjajni premaz, medna rosa, na kome se razvija gljivica čađavica. Odrasle jedinke i larve se hrane sisajući biljne sokove i mogu prenijeti viruse. Listovi postaju žuti. Izdanci prestaju rasti, pupoljci, cvjetovi i mladi plodovi otpadaju. Cijela biljka izgleda žalosno, opušteno, boja joj postaje svjetlija sa žutim nijansama, slabo se razvija i postaje deformisana. Kao posljedica napada štetočine biljke zaostaju u porastu, gube na estetskom izgledu.

Lako ćete ih prepoznati 

Od povrća su najviše napadnute paprike, a zatim paradajz, krastavci, patlidžan, dinje. Cvjetne vrste na kojima se najviše nalaze su: pelargonija, begonija, pasiflora i fuksija. Napadaju 300 vrsta biljnih vrsta, a odgovara im toplo i vlažno stanište.

Mjere suzbijanja

Veliku pažnju treba pokloniti preventivnim mjerama. Kako bi izbjegli pojavu velike populacije bijelih mušica u plasteniku potrebno je biljke skoro svakodnevno pregledati. Štetočina polaže veliki broj jaja i brzo se razmnožava. Na vrata i ventilacione prozore postavljaju se mreže koje sprečavaju njihov ulazak. Spriječiti unos putem sadnica i drugog biljnog materijala. Održavati higijenu plastenika, uklanjati i uništavati korove i biljne ostatke poslije svake berbe.

U jesen obaviti duboko oranje kako bi se uništili prezimljujući oblici u zemlji. Negrijane plastenike tokom zime otvarati kako bi se štetočine smrzle.

Za praćenje prisustva i suzbijanje možemo koristiti žute ljepljive ploče. Postoji veliki broj insekticida koji se koriste, ali tretmane treba ponavljati. Veliku pažnju posvetiti karenci.

Kada su u pitanju prirodni preparati od koristi će biti: pelin, neven, bijeli luk, buvač.

Sami pripremite insekticide i ploče

Insekticid od pelina se priprema od 300 g suvog pelina koji se prelije s 5 l vode, ostavi 24h i zatim prokuha. Kada se ohladi procijedimo ga i spreman je za upotrebu. Tretiranje se obavlja svakih 7 do 10 dana.

Pelin je vrlo koristan u vrtu (Foto: Depositphotos/stevanovicigor)

Od nevena je potrebno uzeti 50 g cvjetova koji još nisu potpuno otvoreni i preliti s 1 l vode. To prokuhamo i ostavimo na tamnom mjestu sljedeća tri dana (nema potrebe da duže stoji, posebno na visokim temperaturama). 10 ml dobivenog odvara se razrijedi u 1 l vode i time se tretiraju biljke.

Zamke, odnosno ljepljive ploče možemo i sami napraviti. Potrebna nam je tvrda podloga kao karton ili plastika žute boje na koju se nanosi ljepljivi sloj meda sa smolom, ricinusovo ulje ili vazelin.

Veoma je efikasan dalmatinski buvač. Potrebno je 25 g usitnjenog buvača preliti sa 100 g alkohola, dobro zatvorimo i ostavimo preko noći. Od dobivene tinkture uzmemo 20 g, razrijedimo s 1 l vode i dodamo 5 g sapuna za pranje veša. Primjenjuje se jednom u sedmici na usjevu gdje su se pojavile štetočine.


Tagovi

Bijele mušice Štitasti moljac Insekt Plastenička štetočina Kako suzbiti Prirodni insekticid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.