AgroKlub.ba

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Povrćarstvo » Belgijski krompir uzgajat će se pod satelitom

Belgijski krompir uzgajat će se pod satelitom

Precizna poljoprivreda

Belgijski krompir uzgajat će se pod satelitom

Datum: 16.12.2016. 16:00

Kategorija:

Povrćarstvo

Mnogo je inicijativa za preciznu poljoprivredu. Belgijski sektor uzgoja krompira počet će s korištenjem satelitskih snimaka iduće godine.

Mnogo je inicijativa za preciznu poljoprivredu. Belgijski sektor uzgoja krompira počet će s korištenjem satelitskih snimaka iduće godine, piše freshplaza.

"S ovim informacijama možemo donositi ciljane odluke o uzgoju biljaka. Aplikacija sa satelitskim snimkama za belgijski uzgoj krompira napravit će pravu revoluciju."

"Zaposleni smo s projektom Watch iT Grow već neko vrijeme, a na početku februara 2017. uvodimo novu aplikaciju", govori Isabelle Piccard iz VITO Remote Sensing organizacije.

U suradnji sa sveučilištima i organizacijama rade na upotrebi satelitskih snimaka u kombinaciji sa mjerenjima na tlu i informacijama o vremenskim prilikama i klimi.

Na ovaj način proizvođači krompira mogu na neovisan način pratiti rast i razvoj krumpira i predvidjeti prinos ranije tijekom sezone. Ovo se može primijeniti i na druge kulture.

Prva godina besplatna

Tijekom prve godine, proizvođači krompira mogu sudjelovati besplatno u ovom projektu. Svaki proizvođač ima svoje polje krompira ili više njih.

Uz pomoć satelitskih snimaka, mogu precizno vidjeti što se događa na poljima. Snimke mogu biti u kombinaciji s vremenskim podacima i moguće je zumirati biljke. Informacije koje prime proizvođači mogu iskoristiti za donošenje ciljanih odluka u proizvodnji. Podaci iz aplikacije se skupljaju uz pomoć dronova, s tla i uz pomoć satelita.

Foto: bigstockphoto.com, vvoevale

Broj pregleda članka: 801; Uspješnost članka: 95.05

Tagovi: Aplikacija, Krompir, Sateliti

Ključne riječi članka: belgijski, krompir, uzgajat, ce, se, pod, satelitom, krompira, pomoć, proizvođači, satelitskih, belgijski, snimaka, satelitskih snimaka


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."