Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bio krompir
  • 13.07.2019. 18:00
  • Beč, Austrija

Bečki penzioneri u domovima jedu krompir uzgojen na gradskim površinama

Bečka poljoprivredna dobra sade preko 40 vrsta različitog povrća, a godišnji prinos iznosi i do 70.000 tona. Krompir je najpopularniji.

Foto: Pixabay/ukrtor
  • 219
  • 24
  • 0

Grad Beč sa svojih 1.900 hektara poljoprivredne površine ubraja se u jednog od najvećih austrijskih proizvođača organske hrane. S preko 40 godina iskustva u uzgoju bio voća i povrća Beč u Austriji ujedno ima i ulogu pionira. 

Na gradskim se površinama uzgajaju različite vrste žitarica (pšenica, raž, ječam, pir, zob i kukuruz), krompir te drugo povrće poput paradajza, krastavaca, salate i paprika. Bečka poljoprivredna dobra sade preko 40 vrsta različitog povrća, a godišnji prinos iznosi i do 70.000 tona. Prednost pri tome imaju stare sorte, a prihrana biljaka vrši se uglavnom bio kompostom koje dolazi iz bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada, izvještava eurocommpr.hr. 

Jedna od najpopularnijih povrtnica pri tom je krompir kojim se prvenstveno opskrbljuju bečki domovi za penzionere. Njihova godišnja potrošnja krompira iznosi oko 350 tona. Krompir se uzgaja na površinama gradskog bio centra u Lobau, a do nedavno se urod prevozio u Donju Austriju na skladištenje. 

Sade voćke za građane na Dunavskom otoku - prednost daju starim sortama

No Grad Beč, koji još od 2000. godine i u području poljoprivrede provodi aktivne mjere zaštite klime, sada je to iz ekoloških razloga odlučio promijeniti. Pronađen je kooperacijski partner u bečkom okrugu Simmering, gdje će se u buduće skladištiti bečki krompir. Ova promjena u distribucijskog politici dovest će do smanjenja emisije CO2 za 40 tona godišnje, a krompir će na stol penzionerskih domova stizati još svježiji.


Tagovi

Bio krompir Beč Penzioneri Stare sorte


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić