• Slatki krompir
  • 17.07.2021. 09:45

Batat: Ne čuvajte ga u blizini crvenog luka, promijeniće mu ukus

Tokom skladištenja u batatu se smanjuje sadržaj skroba, a povećava sadržaj šećera. Prije čuvanja sa krtola je potrebno očistiti zemlju i prosušiti ih da zacijele oštećenja nastala prilikom vađenja iz zemlje.

Foto: Depositphotos/Aisyaqilumar
  • 163
  • 173
  • 0

Batat ili slatki krompir ima manje kalorija u odnosu na onaj obični. Njegove krtole su izdužene, a mogu biti bijele, žute, ljubičaste, narandžaste ili crvene boje. Vodi porijeklo iz Južne i Srednje Amerike, a odatle se proširio svuda po svijetu.

Od jedne biljke može da se dobije tri kilograma krtola. Njihova prosječna težina kada su spremne za vađenje je oko 150 grama. Odlična je namirnica za ishranu beba, dijabetičara, poboljšava metabolizam i olakšava regulisanje tjelesne težine.

Vađenje batata obavlja se u periodu od avgusta do oktobra, po sunčanom danu. U zavisnosti od sorte potrebno je da prođe između 100 i 130 dana od sadnje da krtole budu spremne za vađenje. Nije preporučljivo da ostanu dugo u zemlji jer će ih napasti brojne štetočine i podložnije su popadanju od običnog krompira.

Ne čuvajte batat u frižideru

Poslije vađenja, potrebno ih je očistiti od zemlje. Odvojite one oštećene. Njih je najbolje što prije upotrijebiti. Ostavite ih nekoliko dana na sjenovitom i prozračnom mjestu da se površina osuši i zacijele mehaničke povrede nastale prilikom vađenja. Na ovaj način ćemo spriječiti ubzrano propadanje, a poboljšaće im se i okus.

Sledećih dana dana krtole se rasporede u kutije i čuvaju na temperaturi od 26 do 29°C. Kutija se prekrije sa vlažnom krpom kako bi se postiglo 80 procenata vlažnosti vazduha.

Batat se skladišti za zimu, u prohladnom prostoru sa temperaturom između 13 i 16°C.

Kraj avgusta je pravo vrijeme da se počne sa berbom batata

Svježe krtole imaju više skroba dok one koje duže čuvamo postaju slađe. Tokom skladištenja skob se pretvara u šećer.

Nikada ih ne čuvajte na hladnom mjestu ili fižideru. Kada su izložene djelovanju niskih temperatura, dobijaju lošiji ukus, neprijatan miris i postaju tvrde.

Povremeno ih provjeravajte i uklanjajte one koje počnu da trule.

Slatki krompir se tradicionalno čuvao u trapovima koji su bili ukopani u zemlju. Na dno trapa stavljao se sloj slame. Poredaju se krtole i preko stave daske, slama i prekrije zemljom. Međutim, možemo ih čuvati i u pijesku. Slojevi batata polažu se u burad i prekrivaju pijeskom.

Ne podnosi blizinu drugog povrća i voća

Baštovani ih najbolje mogu čuvati u podrumu, prizemlju ili u garaži. Važno je da se radi o suvom i prohladnom mjestu sa dobrom ventilacijom.

Veliki broj ljudi skladišti krtole u papirnatim vrećama ili kartonskim kutijama. Na ovakav način one se mogu čuvati između četiri i šest mjeseci.

Ne čuvajte ga pored drugog povrća i voća. Posebno ne smije crveni luk biti blizu krtola. Osim što im mijenja okus, luk će ubrzati i njihovo klijanje. Isto važi za jabuke i banane.


Tagovi

Skladištenje batata Čuvanje batata Krtole batata Slatki krompir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.