Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stroj za berbu
  • 08.03.2018. 18:00

Baby povrće sve popularnije - dobilo i stroj za berbu

Stroj naziva Bellavista raspolaže opremom koja se nalazi na samom spremniku, njegov vizualni sustav temelji se na tehnologiji NIR (Near InfraRed) te vrši klorofilnu analizu.

Foto: Twitter/Raytec
  • 562
  • 30
  • 0

Raytec Vision i Gemini predstavili su u Španjolskoj novi stroj za branje i sortiranje povrća koje se uzgaja radi malih listova, poznatih kao baby povrće koji su sve popularniji na tržištu povrća.  

Stroj naziva Bellavista raspolaže opremom koja se nalazi na samom spremniku, njegov vizualni sustav temelji se na tehnologiji NIR (Near InfraRed) te vrši klorofilnu analizu. Dakle, stroj sam prepoznaje koje biljke ubrati te ih odmah sprema kako bi utjecaj sunčevih zraka bio što manji, a što je vrlo važno kod berbe ovakve vrste povrća, piše FreshPlaza.  

Podsjetimo, kao baby povrće najčešće se uzgaja špinat, razne vrste salate te drugo lisnato povrće koje je u toj fazi rasta vrlo osjetljivo. 

Tri dijela stroja 

Osim toga, stroj otkriva i sve nedostatke na listu, veće od 10 milimetara te uklanja 95% onečišćenja (zemlja i sl.). Sastoji se od tri dijela. Prvi dio je jedinica za žetvu opremljena trakom i transporterom, drugi dio je tresilica sa mrežom za uklanjanje sićušnih listova i onečišćenja te automatski razvrstavač

Inovativni stroj za žetvu i sortiranje opremljen je EPA certificiranim motorom 75 KS, pogonom na četiri kotača, inteligentnim sustavom vuče, hidrauličkim komponentama tvrtke Bosch-Rexroth, CAN-BUS kontrolnim sustavom te IP66 zaštitom.
 
Posebna pažnja posvećena je učinkovitosti operatora stroja pa je udobno sjedalo strateški postavljeno kako bi se omogućio jasan i neprekidan pogled na berbu. S velikim zaslonom osjetljivim na dodir u boji, sustav omogućuje jednostavno rukovanje strojem i svim njegovim funkcijama.

Dakle, tehnologija i u ovom slučaju prati trendove u povrćarstvu kako bi do kupaca povrće stiglo u najboljem i najsvježijem stanju. 


Povezana biljna vrsta

Zelje

Zelje

Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Zelje je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Tagovi

Raytec Vision Gemini Baby povrće Stroj za berbu Bellavista Špinat


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...