Na vrijeme otvarati i zatvarati plastenik, paziti na kondenz, provjetravati svaki dan bez obzira na temperaturu vani, paziti na sunce pri zatvorenom plasteniku...
Oni koji u plasteniku imaju posijan mladi luk, špinat ili salatu, često su u dilemi da li otvarati plastenik kad je oblačno, sunčano ili kišovito. S toga vam donosimo 10 zlatnih pravila održavanja proizvodnje u zimskom periodu!
Dan je kraći i sunca je malo ili nimalo. Kondenz je tu stalno bez obzira da li otvorili i kada, formiraju se kapi koje kapaju po biljkama sa najlona u svakom dijelu dana i svi imaju problem s tim.
Salata i špinat slabo podnese vodu na listovima, pogotovo ako je gusta sadnja u pitanju. Dovoljno je nekoliko kapljica i sunca 10 minuta i list ovih kultura je već požutio, a mi smo stvorili idealne uslove za razvoj plamenjače koja kod ovih biljaka izaziva skoro pa totalna štetu.
Bez obzira kakav je plastenik u pitanju, da li dupla ili jedna folija, ima li bočno provjetravanje ili nema, pravila i savjeti za svaki su ista:
Fotoprilog
Tagovi
Autor