Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GFFA
  • 22.01.2019. 14:00

Žugić: CEFTA omogućila zonu slobodne trgovine i za poljoprivredne proizvode

Pred nama je puno izazova i zadataka, čiji krajnji cilj bi trebao da bude dalje uvećanje obima međusobne trgovine, jačanje saradnje nadležnih organa, uz nastavak razumijevanja da eventualne netarifne barijere mogu ugroziti funkcionisanje i rezultate sporazuma, poručio je Đuro Žugić, državni sekretar crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Foto: Facebook/Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
  • 66
  • 7
  • 0

Zemlje Zapadnog Balkana značajni su partneri u trgovini poljoprivrednim proizvodima i veoma je važno da se iskoriste svi potencijali za dalje unapređenje međusobne trgovine, kao i uvećanje obima trgovine sa zemljama EU, u cilju daljeg ekonomskog razvoja država regiona.

S tim ciljem, ministri i visoki predstavnici vlada zemalja regiona razmatrali su potencijale za unapređenje poljoprivredne trgovine na skupu koji se u nedjelju, 20. januara održao u Berlinu u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu. 

Dedić: Federacija nastoji pratiti trend digitalizacije poljoprivrede

Dalji razvoj trgovine poljoprivrednim proizvodima ocijenili su izazovom na kome treba zajednički raditi, a na bazi postignutih rezultata u okviru CEFTA sporazuma i liberalizovane trgovine u okviru sporazuma o pristupanju ovih zemalja EU.

Obraćajući se kolegama na ovom skupu, državni sekretar crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić istakao je činjenicu da se najveći dio ukupne trgovine poljoprivrednim proizvodima u regionu odvija u okviru CEFTA sporazuma.

"To ukazuje koliko smo jedni drugima važni trgovinski partneri i koliko je bitno da čuvamo ono što smo do sada naporno gradili. Kroz CEFTA sporazum uspjeli smo da stvorimo zonu slobodne trgovine i za poljoprivredne proizvode, što je veliki zajednički uspjeh. Dodatno, postigli smo značajan napredak u dijelu administrativnog ubrzavanja i olakšavanja trgovine. Kao rezultat imamo rast međusobne trgovine. Pred nama je puno izazova i zadataka, čiji krajnji cilj bi trebao da bude dalje uvećanje obima međusobne trgovine, jačanje saradnje nadležnih organa, uz nastavak razumijevanja da eventualne netarifne barijere mogu ugroziti funkcionisanje i rezultate sporazuma", poručio je Žugić.

Žugić se tom prilikom zahvalio ministarki za hranu i poljoprivredu SR Njemačke Juliji Klöckner na organizaciji ovog sastanka, kao i suorganizatoru Stalnoj radnoj grupi za regionalni ruralni razvoj Swg Secretariat koja u kontinuitetu podstiče dijalog na različite teme iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na marginama skupa, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Đuro Žugić, imao je susret sa ministarkom Klöckner.  Tom prilikom, Žugić se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori u procesu evropskih integracija u poljoprivredi, kao i svim drugim oblastima. 

U crnogorskoj delegaciji u Berlinu su i generalni direktori direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Radana Damjanović i Darko Konjević.


Tagovi

Zapadni Balkan Poljoprivreda Poljoprivredni proizvodi Potencijali Ekonomski razvoj Trgovina CEFTA GFFA


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inžinjer opće poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]