Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 01.09.2020. 15:00
  • Njemačka

ZPP ide u korist velikih gazdinstava? Na njemačkim ulicama protestovalo 1.300 ljudi

Udruženja smatraju da je raspodjela sredstava iz Zajedničke poljoprivredne politike zastarila te se potrebno u većoj mjeri orijentisati prema Zelenom planu Europske komisije.

Foto: Facebook/ Wir haben agrarindustrie satt
  • 45
  • 5
  • 0

Europske grupe civilnog društva, bijesne zbog decenija masovne industrijalizacije poljoprivrede, okupile su se u nedjelju 30. avgusta u njemačkom gradu Koblenzu, gdje je 12 ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije započelo dvodnevne neformalne razgovore.

Savez od 400 društava, koji su u Njemačkoj poznati po sloganima "Dosta nam je agro-industrije" i "Dobra hrana, dobra proizvodnja, Europa", zatražio je radikalne promjene Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), piše dw.

Bolja raspodjela poljoprivrednog proračuna EU

Udruženja smatraju da je raspodjela sredstava iz ZPP-a zastarila te je potrebno u većoj mjeri orijentisati se prema Zelenom planu Europske komisije.

"Zeleni plan je postavio smjer koji post-Zajednička poljoprivredna politika mora pratiti. Ministri moraju osigurati održivost suvereniteta hrane za buduće generacije i ponovo izgraditi ekosistem, tlo i otpornost ruralnog života", poručili su.

Rasprava o ZPP-u i eko proizvodnji čekati će jesen

Trenutna europska politika jeftinog i neodrživog uvoza degradira zemlju u državama u razvoju, a Njemačka, koja trenutno predsjeda Vijećem Europske unije ima neizmjernu odgovornost usuglasiti ZPP sa klimatskim ciljevima i onima za očuvanje bioraznolikosti.

ZPP ide u koristi velikim gazdinstvima

Takođe, savez upozorava kako trenutna raspodjela sredstava ZPP pogoduje velikim zemljoposjednicima u čijem je vlasništvu sve više zemlje i proizvodnje dok sa druge strane mala gazdinstva propadaju.

Između 2005. i 2016. na području Europske unije četiri miliona poljoprivrednih imanja bilo je prisiljeno zaustaviti proizvodnju zbog ekonomskih pritisaka.  

Besplatni paketi sjemenskog materijala za mala poljoprivredna gazdisntva

Policija je saopštila kako je 350 protestanata, od kojih su neki bili na traktorima i u kostimima životinja, krenulo prema mjestu događanja, palati na obali rijeke dok se protestu odazvalo sveukupno 1.300 osoba. 


Tagovi

ZPP Proračun Mala gazdinstva Reforma Raspodjela Proračun


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete