Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program samozapošljavanja
  • 20.12.2018. 09:30

Zoran Gajić: U Brčko distriktu veliko interesovanje za samozapošljavanje

Cilj nam je da smanjimo broj nezaposlenih i da poljoprivrednim proizvođačima omugućimo da rade i da žive od svog rada, te da budu i održivi na tržištu. Tim će se stvoriti bolji uslovi proizvodnje i jeftiniji proizvod što pogoduje i konzumentima na tržištu, naglašava Zoran Gajić.

Foto: Bigstockphoto/Nosnibor137
  • 356
  • 21
  • 0

Vlada Brčko distikta Bosne i Hercegovine nakon Programa samozapošljavanja u privredi usvojila je i Program samozapošljavanja u poljoprivredi nakon čega će uslijediti i poziv građanima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima za apliciranje. Tim povodom smo posjetili šefa Odjeljenja za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu Zorana Gajića.

Svrha ovog programa je da se podstakne na poljoprivrednu proizvodnju ili da se već postojeća proširi i potpomogne dodatnim sredstvima.

Cilj programa je doprinos razvoju poljoprivrede Brčko distrikta BiH, kroz stvaranje uslova za samozapošljavanje lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta u vidu finansijske podrške za lica koja otpočinju ili su otpočela poljoprivrednu proizvodnju.

Tko može biti korisnik programa?

Korisnici programa mogu biti nezaposlena lica koja ispunjavaju opšte kriterije iz ovog programa, a koja prođu edukaciju iz oblasti preduzetništva po Programu samozapošljavanja u poljoprivredi 2018. godini izuzev onih koji su prošli obuku po programu samozapošljavanja iz 2014., 2015., 2016. i 2017. koju je organizovalo Odjeljenje za privredu, sport i kulturu. Takođe, korisnici programa mogu biti i lica koja su registrovala poslovnu djelatnost u 2018.godini, do dana objavljivanja javnog poziva po programu.

Opšti kriterijumi za izbor kandidata su:

  1. da lice ima prijavljeno prebivalište na području Brčko distrikta BiH, najkraće od 31.12.2014. godine;
  2. da se lice prije registracije djelatnosti vodilo u evidenciji lica koja aktivno traže zaposlenje u Zavodu, izuzev lica koja su kod registrovanih poslovnih djelatnosti;
  3. da lice pokreće djelatnost iz oblasti poljoprivrede;
  4. da je lice upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava ili Registar klijenata u Distriktu;
  5. da lice ima dokaz o pravu vlasništva ili pravo korištenja poljoprivrednim zemljištem isključivo na teritoriji Distrikta.

Broj lica koja će biti obuhvaćena ovim Programom biće usklađen sa raspoloživim sredstvima.

Prioritet se daje ekološki i organski proizvedenoj hrani

Ukupan iznos sredstava za realizaciju Programa u iznosu od 500.000,00 KM su obezbjeđena Budžetom Brčko distrikta BiH za 2018.godinu. Prioritet se daje ekološki i organski proizvedenoj hrani, ali i djelu prerade poljoprivrednih proizvoda. Finansiranje ovih projekata, ako ih komisija ocijeni kvalitetnim, pojedinačno će se kretati od 10 000,00 do 20 000,00 KM.

Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu

"Vlada veliko interesovanje za program samozapošljavanja, naročito mladih. Cilj nam je da smanjimo broj nezaposlenih i da poljoprivrednim proizvođačima omugućimo da rade i da žive od svog rada, te da budu i održivi na tržištu. Tim će se stvoriti bolji uslovi proizvodnje i jeftiniji proizvod što pogoduje i konzumentima na tržištu", rekao je Gajić.

Zoran Gajić: Vratio bih Odjeljenju nekadašnju ulogu u savjetovanju poljoprivrednih proizvođača

Ovim povodom smo iskoristili priliku da sa Gajićem razgovaramo i o drugim temama koje se tiču agrara u Brčkom. Naime, Zoran Gajić je junu mjesecu preuzeo funkciju Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Zanimalo nas je kakvo je stanje zatekao te šta bi po njegovu mišljenju trebalo promijeniti?

"Relativno sam kratko u Odjeljenju, na žalost, zbog velikog broja učesnika u podsticaju, Odjeljenje se svelo samo na poslove oko podsticaja što bi trebalo promijenitu u skladu sa Zakonom i Statutom Brčko distrikta. Vratio bih Odjeljenju nekadašnju ulogu u savjetovanju poljoprivrednih proizvođača, kao i u pomoći oko plasmana. Da, Odjenjene, u svakom smislu, stoji na raspolaganju proizvođačima, a za bolji rad oko podsticaja formirao bih Agencju za podsticaje koja bi odobravala sredstva u skladu sa Pravilnikom o podsticajima namijenjenim poljoprivrednim proizvođačima", ističe Gajić otkrivši kako posljednjih godina u Brčko distriktu vlada sve veća zainteresovanost za resursom kao što je poljoprivredno zemljište.

U 2018. godini za poljoprivredu izdvojili 11,5 miliona KM

"Razlog tome su velika podsticajna sredstva i redovnije isplate u odnosu na okruženje. Budžetom 2018. godine za poljoprivredu se izdvaja 11,5 miliona od kojih je 4 miliona već isplaćeno. Zaprimljeno je 2000 zahtjeva za podsticaje u 2018. godini."

Gajić kaže kako je najveći problem poljoprivrednih proizvođača taj što nemaju siguran i zagarantovan otkup. "Problem je i nedostatak kapaciteta prehrambene industrije da povuče sve viškove tokom proizvodnje. Trebalo bi se raditi na stvaranju boljih odnosa između prerađivačkog sektora i samog proizvođača u pogledu sirovinske baze.

Inače, poljoprivredni proizvođači sa teritorije Distrikta prate nove tehnologije i u tom pogledu ne zaostaju. Takođe, Vlada subveniše 30% od stvarne cijene pri kupovini mehanizacije tako da ni na tom polju ne kaskaju", zaključuje Gajić.


Tagovi

Zoran Gajić Odjeljenje za poljoprivredu Šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikt Samozapošljavanje Mladi poljoprivrednici


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.