Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Treća pošiljka
  • 25.06.2022. 13:30

Znate li koje sjeme iz BiH se čuva u Globalnom trezoru u Norveškoj?

Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci prva je institucija u regionu koja je svoju sigurnosnu sjemensku kolekciju deponovala u ovaj globalni trezor

Foto: IGR UNIBL
  • 902
  • 151
  • 0

Iz Banke gena Republike Srpske 19. maja ove godine je poslata treća po redu pošiljka sjemena za Svjetski sjemenski trezor na Svalbardu u Kraljevini Norveškoj. U ovogodišnjoj pošiljci ukupno je deponovano 227 uzoraka sjemena, odnosno 44 biljne vrste. Među njima su najbrojniji bili uzorci graha, paradajza, paprike i kukuruza.

Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci prva je institucija u regionu koja je svoju sigurnosnu sjemensku kolekciju deponovala u ovaj globalni trezor koji je Vlada Norveške osnovala početkom 2008. godine. Smješten je u Svalbard arhipelagu u uslovima stalnog leda. 

Stiglo 97 kutija

Oni su ovog mjeseca potvrdili da je 11 banaka gena iz cijelog svijeta deponiralo 97 kutija koje sadrže ukupno 19.391 uzorak sjemena, čime je broj uzoraka koji se čuvaju u trezoru dostigao 1.165.253.

Jedan kutija stigla iz BiH

"Bio je to zaista globalni događaj na kojem su učestvovale banke gena iz Bosne i Hercegovine, Brazila, Obale Slonovače, Libana, Perua, Poljske, ostrva Tajvan, Ugande, SAD te prvi put Litvanije i Španije", navedeno je na stranici croptrust.org, a u tabelarnom prikazu stoji da je jedan kutija stigla iz BiH. 

Genetska raznolikost usjeva

U Globalnom trezoru se nalazi sjeme više desetina sorti ključnih usjeva kao što su pšenica, riža, grah i ostala, a ovi uzorci predstavljaju duplikate sjemenskih kolekcija koje se čuvaju u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim bankama gena.

Globalni trezor sjemena primio nove kolekcije - čuva ga od rata, bolesti i drugih katastrofa

"Cijelo čovječanstvo se oslanja na genetsku raznolikost usjeva koji se održavaju na poljima farmera i u svjetskim bankama gena, a Trezor sjemena je posljednja linija odbrane od gubitka te raznolikosti", rekla je norveška ministrica poljoprivrede Sandra Borch.

Osnovna misija Instituta iz Banja Luke je očuvanje i održiva upotreba genetičkih resursa.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Sjeme Trezor sjemena Norveška Institut za genetičke resurse Sjemenska kolekcija Grah Paprika Paradajz Kukuruz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.