Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljke boli
  • 16.09.2018. 18:00

Znanstveno dokazano: Biljke boli rezanje, grickanje, čupanje

Biljke nemaju nervni sistem, ali snimke koje su snimili znanstvenici, pokazuju da i "ozlijeđene" biljke imaju vlastitu verziju borbe ili bijega kada ih netko napadne.

Foto: YouTube/Screenshoot
  • 441
  • 26
  • 0

Studija sa Sveučilišta Wisconsin-Madison, objavljena 14. septembra u časopisu Science, otkrila je da kada režemo, kidamo biljku, ona oslobađa signale koji su slični reakciji boli koju ispoljava čovjek ili kakva druga životinja. 

Naime, kada je čovjek ozlijeđen, osjetilne stanice u našem tijelu signaliziraju nervnom sistemu da otpusti neurotransmiterske glutamate što potiče naš mozak da oslobodi adrenalin koji potiče na otpor, borbu ili bijeg. 

Biljke nemaju nervni sistem, ali snimke koje su snimili znanstvenici koji stoje iza ove studije, pokazuju da i "ozlijeđene" biljke imaju vlastitu verziju borbe ili bijega kada ih netko napadne, piše AllThatsInteresting.

Iako nemaju nervni sistem, nemaju ni neurotransmitere, ali još uvijek imaju glutamat. U videu, kojega možete pogledati ispod članka, gusjenica napada biljku koja oslobađa glutamat na mjestu ugriza što aktivira val kalcija koji prolazi kroz cijelo tijelo biljke, a potom aktivira biljku da otpusti vlastiti hormon stresa. 

Ovaj zapanjujući video prvi puta pokazuje kako biljka svojim tijelom vrlo brzo reagira. Prema priopćenju sveučilišta Wisconsin-Madison, biljci je potrebno manje od dvije minute da signal dođe do svih njezinih dijelova, krećući se brzinom od oko jednog milimetra u sekundi. 

Kao što znamo, ovo nije prvo takvo istraživanje. Već godinama postoji svjesnost o reakciji biljke na ono što ju ugrožava, ali i međusobnu komunikaciji između biljaka, a jedno takvo, višegodišnje istraživanje, objavljeno je u popularnoj knjizi Tajni život drveća, čiji je autor Peter Wohlleben. No, ovo istraživanje koje je provelo američko sveučilište prvi je puta vizualno uhvatilo taj fenomen reakcije same biljke. 

Da bi mogli vidjeti što se događa unutar biljke kada je "napadnuta", znanstvenici su ih genetički modificirali kako bi dobili protein koji svijetli oko kalcija kojega biljka otpušta. To im je omogućilo da vide val kalcija koji je prostrujao nakon što je biljka bila ozlijeđena. 

Istraživači su koristili ugrize gusjenice, škare za rezanje i lomljenje biljke kako bi ih potaknuli na reakciju koja opet služi obrani od štetočina i slično. Naime, pojedina stabla, nakon što ih napadnu štetočine, ne samo da upozoravaju druge pripadnike svoje vrste, nego i sami počnuo otpuštati tvari koje tada odbijaju štetočine. 

Za razliku od ljudi i životinja, biljke kada su ugrožene, ne mogu reći - ok, ja ovo neću trpjeti, i otići. U svakom slučaju, idući puta kada budete jeli salatu, pokušajte ne razmišljati o svim tim glutamatima koje su biljke ispustile nakon što su "ozlijeđene". 

 


Tagovi

Biljke boli Istraživanje Neurotransmiteri Tajni život drveća


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete