Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan žena
  • 07.03.2019. 18:00
  • Bruxelles

Žene su kamen temeljac poljoprivrede i zaslužuju veću podršku

U Evropskom je parlamentu, uoči Međunarodnog dana žena, održana konferencija s koje je upućen poziv Evropskoj uniji i državama članicama na bolje prepoznavanje i podršku velikog doprinosa žena ruralnoj Evropi,

Foto: Bigstockphoto/Wavebreak Media Ltd
  • 118
  • 146
  • 0

Na konferenciji koju su povodom Međunarodnog dana žena zajedno organizirale hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir (EPP) te rumunjska zastupnica Maria Gabriela Zoana (S&D) u suradnji sa Ženskim odborom COPA-e iz Evropskog je parlamenta upućen poziv Evropskoj uniji i državama članicama na bolju procjenu izazova s kojima se suočavaju seoske žene te bolje prepoznavanje i podršku njihovog velikog doprinosa ruralnoj Evropi.

"Potprogrami za žene trebaju biti uključeni u novi zakonodavni prijedlog kako bi države članice imale mogućnost podržati žene poljoprivrednice i njihove projekte", rekla je zastupnica Petir, priopćeno je iz njezina ureda, a koja se zalaže za prepoznavanje tzv. "nevidljivog rada“ supruga koje pomažu svojim supruzima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i za osiguravanje njihovih socijalnih prava.

Čak 96% poljoprivrednih gospodarstava u Evropskoj uniji čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva, dok žene upravljaju sa svega 30% poljoprivrednih gospodarstava. No, žene u poljoprivredi imaju mnogo veće uloge nego što pokazuje službena statistika.

Konferencija u Evropskom parlamentu uoči Dana žena (Foto: ured M. Petir)

Generalni tajnik COPA-COGECA Pekka Pesonen istaknuo je da "su svojim angažmanom u lokalnim udrugama, općinskim vijećima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, žene postale kamen temeljac poljoprivrede. Velik broj vrhunskih projekata vođeni su od strane žena poljoprivrednica. To nas treba ispunjavati ponosom te bismo to trebali promovirati kako bismo inspirirali druge. Generacijska obnova je glavni izazov evropskih poljoprivrednih udruga. Stoga, trebamo više žena i muškaraca poljoprivrednika!

Svi govornici slažu se da se žene poljoprivrednice suočavaju sa specifičnim preprekama kada žele započeti poljoprivredne aktivnosti te ispaštaju zbog općenitog smanjenja lokalnih javnih usluga. Prezentirajući ishode globalnog istraživanja kojem je cilj bio identificirati glavne prepreke s kojima se žene poljoprivrednice suočavaju, predstavnica Odjela za poljoprivredu u DowDuPont-u, Clara Serrano, istaknula je da u Evropi, 68% žena poljoprivrednica smatra kako je spolna diskriminacija problem u poljoprivredi. "67% žena poljoprivrednica u Evropi koje su sudjelovale u anketi smatra kako je podizanje svijesti javnosti o spolnoj diskriminaciji u poljoprivredi i agronomiji ključno za uklanjanje prepreka ka jednakosti", rekla je Serrano. 


Tagovi

Dan žena Seoske žene EU parlament


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.