AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Žene poduzetnice i u krizi grade tržišne prilike

Žene poduzetnice i u krizi grade tržišne prilike

Žene u poduzetništvu

Žene poduzetnice i u krizi grade tržišne prilike

Datum: 17.02.2017. 14:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

S ciljem osnaživanja žena da pokrenu biznis održan je skup "Poduzetnice regiona - zajedno smo jače". U maju slijede "Dani poduzetništva žena".

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, a uz podršku zajedničkog programa Evropske unije i Njemačke Vlade za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH - EU ProLocal, kojeg sprovodi GIZ, organizirala je skup na temu "Poduzetnice regiona - zajedno smo jače".

Na skupu, koji je održan 15. februara 2017. godine u prostorijama Komore u Sarajevu, istaknuto je da su se poduzetnice u regionu uspješno izborile s posljedicama globalne ekonomske krize, sarađuju i grade nove tržišne prilike.

Učesnice skupa razgovarale su, između ostalog, o stanju u poduzetništvu BiH, kao i značaju i radu poduzetnica u BiH. Tom prilikom je istaknuto da su poduzetnice umrežene i da je ta mreža velika, ali da nema preciznih podataka koliko je firmi u vlasništvu žena. Takođe, kazano je da žene u BiH uglavnom vode mikropreduzeća, ali mala i srednja, te da postoji mnogo samozapošljavanja žena, pogotovo u lokalnim zajednicama.

U maju "Dani poduzetništva žena"

Gošća na skupu bila je Sanela Dropulić iz Virtuelnog ženskog poduzetničkog centra koja je govorila o iskustvima poduzetnica iz Hrvatske, te prezentirala inovativan način njihovog uvezivanja i djelovanja.

Kako u zemljama regije, tako i u Hrvatskoj sve donedavno se nije tačno znalo koliko ima firmi i obrta u vlasništvu žena. Početkom 2016. godine započeli su s osnivanjem Virtuelnog ženskog poduzetničkog centra i danas imaju vrlo tačnu i preciznu bazu podataka o tome koliko ima žena vlasnica firmi ili obrta. Žene poduzetnice u Hrvatskoj i regiji, kako je kazala Dropulić, počele su sve više izvoziti, ne samo na tržišta susjednih država nego i u EU, pa čak i na dalja tržišta poput Kine ili SAD-a.

Na skupu je najavljeno da će se u maju mjesecu u Sarajevu održati "Dani poduzetništva žena" s ciljem poboljšanja položaja žena u lokalnim sredinama ali i pronalazak načina da ih se osnaži da pokrenu svoje biznise, navode iz Vanjskotrgovinske komore.

Foto: komorabih.ba

Broj pregleda članka: 526; Uspješnost članka: 35.3

Tagovi: poduzetništvo, Vanjskotrgovinska komora, Biznis, Žene poduzetnice

Ključne riječi članka: zene, poduzetnice, i, u, krizi, grade, trzisne, prilike, poduzetnice, firmi, skupu, koliko, ženskog poduzetničkog centra, virtuelnog ženskog poduzetničkog


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!