Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Status žena u poljoprivredi
  • 28.10.2017. 17:00

Žene na selu ovise o muževima, nemaju radno vrijeme...

Žene su one koje se brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi i sudjeluju u procesu proizvodnje hrane. Što su o tome rekli na panelu u organizaciji Euractiva u Evropskoj uniji?

Foto: aleksandrpanchenko/bigstockphoto.com
  • 285
  • 24
  • 0

Pitanje egzodusa stanovništva iz ruralnih područja Evropa treba rješavati politikama i ulaganjima u kojima će poljoprivreda biti atraktivan izbor zanimanja. Međutim, politička nesigurnost oko poljoprivredne politike Eropske unije odbija investitore i ulaganja, rečeno je na panelu u organizaciji Euractiva održanom prošlog tjedna.

Ruralna područja obuhvaćaju više od polovice površine EU, ali ne iskorištavaju svoj gospodarski i društveni potencijal. Visoka nezaposlenost, starenje stanovništva i odlazak mladih u velike gradove u potrazi za poslom te nedostatak infrastrukture za one koji u tim područjima ostanu samo su neki od gorućih problema s kojima se susreću.

Pitanje "političke hrabrosti"

Za Josefine Loriz-Hoffmann, direktoricu sektora ruralnog razvoja u Glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije (DG AGRI), ulaganja u ruralnu infrastrukturu uglavnom su pitanje "političke hrabrosti" u državama članicama EU. Evropska unija može pružiti okvir, no pojedine države članice moraju odlučiti o svojim prioritetima za investicije, smatra Loriz-Hoffmann.

"Ako želimo ruralna područja i proizvodnju držati na životu, tada moramo privući mlade ljude", rekao je Jannes Maes, predsjednik Evropskog udruženja mladih poljoprivrednika (CEJA). On je naglasio kako mladi moraju vidjeti da se isplati živjeti u takvim područjima te da od svoga rada i poljoprivredne proizvodnje mogu živjeti i prehraniti svoje obitelji.

S njim se složio i Stephen Meredith, predstavnik evropske udruge ekoloških proizvođača koji smatra kako bi oni trebali biti jezgra politike ruralnoga razvoja.

Moramo regulirati profesionalni status žena

Hrvatska parlamentarka Marijana Petir je naglasila kako je u posljednje četiri godine više od 80 tisuća mladih napustilo uglavnom ruralna područja i iselilo se iz Hrvatske u druge države članice u kojima rade slabije plaćene poslove. "U ruralnim sredinama nužno je stvoriti mjesta u kojima će ljudi živjeti, raditi i imati jednaki pristup infrastrukturi i uslugama iste kvalitete poput onih u gradovima", rekla je Petir.

Kao izvjestiteljica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Evropskoga parlamenta za žene u ruralnim područjima, Petir se posebno osvrnula na te žene rekavši kako su "one te koje se brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi i sudjeluju u procesu proizvodnje hrane". Također je napomenula kako žene čine manje od 50% ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima Evropske unije, te upravljaju sa svega 30% obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

"Tijekom 2014. godine žene su ostvarile oko 35% ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, što je znatan doprinos poljoprivrednoj proizvodnji, a osim toga na poljoprivrednim gospodarstvima brinu o obitelji i domaćinstvu što je često okarakterizirano kao "nevidljivi" rad. Ovo je ujedno i razlog zbog čega moramo regulirati profesionalni status žena koje žive u ruralnim područjima", kazala je Petir.

Žene se u ruralnim područjima ne cijeni dovoljno

Sudionike radionice upoznala Petir je upoznala i s problemima s kojima se susreću žene na selu. "Često su ekonomski ovisne o suprugu, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava, poput bitno nižih mirovina ili pak neplaćenog porodiljnog dopusta. Gotovo polovica njih nikada ne odlazi na godišnji odmor, a u vrlo maloj mjeri participiraju u procesima donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini", rekla je Petir.

Još jednom je upozorila kako niti jedna država članica Evropske unije nije dosad uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, iako je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj što je jasan pokazatelj, smatra Petir, kako se žene u ruralnim područjima jednostavno ne cijeni dovoljno.

"Vjerujem da se moramo brinuti o ruralnom prostoru - uzimajući u obzir sve njegove stanovnike: cijele obitelji (muškarce, žene i djecu) - jer opstanak ruralnog prostora ovisi o seoskoj obitelji", zaključila je Petir.

Foto: aleksandrpanchenko/bigstockphoto.com


Tagovi

Status žena u poljoprivredi Evropski parlament Marijana Petir Josefine Loriz-Hoffmann Žena na selu Seoska žena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.