Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedne žene iz Kočićeva
  • 10.12.2017. 09:15

Žene iz Kočićeva preuzele vlast na nedavnim izborima

Žene iz lijevčanskog sela Kočićevo, organizovane u Aktiv žena, uspješno realizuju međunarodne projekte. Za kratko vrijeme obnovile su društveni dom, organizovale niz radionica, ljekarske preglede žena, edukaciju žena poljoprivrednica. Na nedavnim izborima pobijedile su sve partije u svom selu i preuzele savjet mjesne zajednice.

Foto: Boško Grgić/Arhiv A
  • 1.705
  • 487
  • 0

Selo Kočićevo nalazi se u srcu Lijevče polja, podjednako udaljeno od Gradiške, Srpca i Laktaša. Kočićevo je uvijek prednjačilo u poljoprivredi i društvenom životu. Mnogi se sjećaju briljantnih nastupa poljoprivrednika iz Kočićeva u 'Znanju - imanju', selo je oduvijek bilo prepoznatljivo po folkloru, rekorderima u proizvodnji žitarica, povrća i mesa, uspješnim ljudima, dobrim direktorima i preduzetnicima.

Na arheološkoj karti svijeta ucrtano je i selo Kočićevo po bogatim nalazištima nakita i drugih predmeta iz mlađeg kamenog doba neolita iz perioda od 4.800. do 4.600. godine prije nove ere. Ovdje su osim domaćih eminentnih arheologa boravili i istraživali eksperti iz Kembridža i Lestera. Kočićevo je selo specifično po mnogo čemu.

Preuredile društveni dom

Za promociju ovog lijepog sela posljednjih godina veoma je zaslužna Željka Despotović, predsjednica Aktiva žena Kočićevo. Zanimljivo je da su žene organizovale akcije i preuredile veliki društveni dom, kakav nemaju ni pojedine opštine.

"Dok se nismo osposobile da apliciramo u projektima, sakupljale smo novac od članarine u Aktivu žena i obnavljale dom. Promijenile smo krov, obavili unutrašnje radove, organizovale dnevni centar. Sada je to veoma lijep, prostran i uslovan objekat u kojem se osim nas žena okupljaju i penzioneri, omladina, folklorno društvo, mještani... Naš projekat za izmjenu stolarije, vrijedan 22.500 konvertibilnih maraka ćemo realizovati na proljeće, čim vremenski uslovi dozvole, kaže Željka Despotović.

Projekti se redaju u nizu

Imaju što pokazati

Nakon obnove mjesnog doma, povoda za druženje ne manjka u Kočićevu. Žene u dnevnom centru vezu i šiju narodne nošnje za vlastito folklorno društvo, izrađuju ručne radove, ali i zapjevaju izvornu pjesmu. Projekti koji se realizuju u ovom selu od neprocijenjive su vrijednosti. Posljednji realizovani projekat bio je "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH".

"Organizovale smo nekoliko radionica edukativnog karaktera o kvalitetu života žena na selu, predavanja iz oblasti zdravlja, prevencije, mamografske preglede... Svake godine mamografskim pregledom dojki obuhvatimo stotinjak žena iz našeg i susjednih sela. Bavimo se temama reproduktivnog, mentalnog i zdravlja uopšte. Planiramo slične aktivnosti i u narednoj godini" kaže predsjednica Despotović.

Žene preuzele vlast

Žene iz Kočićeva redovno tokom cijele godine učestvuju na raznim gastro manifestacijama, putuju, druže se, razmjenjuju iskustva. Željka kaže da Aktiv žena obuhvata cjelokupnu žensku populaciju Kočićeva, te da se u svakodnevnim aktivnostima posebno ističu Mira Borojević, Marija i Savka Despotović, Mira Guberinović, Nadežda Trninić, Biljana Jovančević, Zora Cvijić...

„Raduje me što se u aktiv uključuju mlade djevojke, podmlađujemo se i svakodnevno smo sve brojniji. Postali smo veoma jaka i složna organizacija. Zamislite, na nedavnim izborima za savjet mjesne zajednice, mi žene iz Aktiva žena pobijedile smo sve političke partije i preuzele vlast u Kočićevu. Imamo dovoljno snage da unaprijedimo život u našem selu, koje je nadaleko poznato po rekorderima u proizvodnji jagode, lubenica i povrća", kaže Željka Despotović.

Žene radile torbe i za izvoz

Globalna politička kriza u svijetu, veliki talas migranata ka zapadnoj Evropi, napravili su glavobolju vrijednim Kočićevkama. Jedno vrijeme prekrasne torbe, koje su izrađivale ručno prodavali su na austrijskom tržištu. Pooštrene mjere na granicama zbog talasa migranata, trenutno su zaustavile ovaj veoma unosan posao.

U aktivnostima sudjeluju i mlade djevojke

"Čim se normalizuju politički odnosi i ponovo otvori tržište, eto nas opet sa našim radovima. Do tada ćemo šiti narodne nošnje, družiti se, organizovati radionice i projekte i proizvoditi jagode i lubenice. Žene na selu rade mnogo i u njivi, štali, voze traktore, učestvuju u izgradnji kuće i objekata, podižu djecu. Druženje u okviru Aktiva žena nam dođe kao izduvni ventil. Zajedno se osjećamo vrijednije i snažnije, a u svemu imamo podršku i od muške populacije u našem selu, ali i od lokalne vlasti. Zanimljive smo i medijima, i to znalački koristimo", rekla je Željka Despotović, predvodnica žena u Kočićevu, koja je odnedavno i predsjednica Savjeta MZ Kočićevo.

Kočićevo se do 1951. godine zvalo Junuzovci, a aktuelno ime se veže za narodnog tribuna i književnika Petra Kočića. U Kočićevu je aktivan ogranak Kulturno-umjetničkog društva 'Lepa Radić'. Ovo selo sa oko 500 stanovnika važi za jedno od najljepšh i najbolje organizovanih ne samo u Lijevče polju, već i daleko šire. Vrijedne žene predvođene neumornom Željkom udarile su poseban pečat svome selu - Kočićevu.

Foto: Boško Grgić/Arhiv A


Fotoprilog


Tagovi

Kočićevo Željka Despotović Lijevče polje Mira Borojević Savka Despotović Mira Guberinović Nadežda Trninić Biljana Jovančević Zora Cvijić Narodne nošnje Lubenice Jagode Lepa Radić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...