Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 08.03.2017. 14:04

Žene imaju ključnu ulogu u ruralnom razvoju

Žene u ruralnim područjima čine skoro 43 ukupne radne snage u poljoprivredi i imaju ključnu ulogu u ruralnim ekonomijama, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju!

Foto: Bigstockphoto/HalfPoint
  • 428
  • 20
  • 0

Žene u ruralnim područjima čine skoro 43% ukupne radne snage u poljoprivredi, te na taj način imaju ključnu ulogu u ruralnim ekonomijama, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Pored toga, 76% ekstremno siromašnih živi u ruralnim oblastima, a njihov opstanak zavisi isključivo od prirodnih resursa i poljoprivrede.

Navedeno je istaknuto na međunarodnoj konferenciji "Žene u ruralnim područjima i prekogranična saradnja", koja se održala u Novom Sadu. Organizatori konferencije su Asocijacija evropskih pograničnih regiona (AEBR), Centralnoevropska služba za prekogranične inicijative na Balkanu (CESCI) i Centar za održivi razvoj Srbije uz podršku Skupštine AP Vojvodine.

Cilj konferencije je da se istaknu izazovi i mogućnosti za žene u ruralnim područjima kako bi se osposobile za aktivnije učešće u društu. Tokom konferencije, između ostalog, razmatrane su teme koje se odnose na uvođenje koncepta rodne ravnopravnosti u prekogranični ruralni razvoj.

Foto: Bigstockphoto/HalfPoint


Tagovi

Žene Ruralni razvoj Poljoprivreda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete