Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene zemljišta
  • 18.05.2021. 18:00

Zemljište u SAD-u skuplje no ikad - farmeri sve veće kupovne moći?

Rast cijena zemljišta i zakupa u državama Srednjeg zapada potaknule su visoke cijene žitarica, dobri prinosi, poticaji i niska ponuda.

Foto: Depositphotos/helena_mozhjer
  • 43
  • 24
  • 0

Na američkom Srednjem zapadu cijene poljoprivrednog zemljišta porasle su na novi maksimum. Od četvrtog kvartala prošle do prvog kvartala ove godine skočile su za tri posto, a cijene zakupa za četiri posto, navodi agrarheute pozivajući se na izvješće stručnjaka Davida Oppendakla.

Rast je najveći u pojasu poznatom po proizvodnji kukuruza, a riječ je o saveznim državama Indiana, Illinois, Iowa i Wisconsin. U Iowi je zabilježen najveći rast i to od čak 10 posto u odnosu na prethodnu godinu i 4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. U Indiani i Wisconsinu cijene poljoprivrednih površina su porasle za osam posto, a u Illinoisu za četiri posto.

Iznos za jedan aker (mjerna jedinica za površinu koja se upotrebljava u SAD-u, a iznosi oko 4.040 m2) ide i do 6.110 dolara, odnosno 12.344 eura za hektar.

S obzirom na veliku potražnju, stručnjaci predviđaju da će one i dalje rasti u drugom tromjesečju 2021. godine jer je potražnja velika, a ponuda mala. Zbog toga je u posljednjih šest mjeseci prodano i manje obradivih površina i farmi nego u istom razdoblju lani. 

Očekuje se dobra godina za američke farmere

U izvješću stoji da nagli rast nije iznenadio ni analitičare ni poljoprivrednike s obzirom na trenutno vrlo veliku potražnju. Kako tvrde, rezultat je dramatičnog zaokreta u agraru, a koji se velikim dijelom može pripisati većem prihodu poljoprivrednih gospodarstava.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), u ožujku 2021. cijene kukuruza i soje bile su 33 posto, odnosno 56 posto više nego lani. Također, i cijene svinjskog mesa su bile više za 38 posto nego u ožujku 2020. Treba spomenuti i to da je USDA-in "Coronavirus Food Assistance Program" (program pomoći tijekom pandemije, nap.a.) prošle godine pomogao agrar s 24,1 milijardu dolara.

Procjena također pokazuje da su u posljednjih nekoliko mjeseci veći dio zemlje kupili farmeri, dok je u posljednjih šest mjeseci opao udio investitora. 

Državne potpore, rast cijena žitarica i natprosječni prinosi doveli su farmere u najlikvidniji položaj u zadnjem desetljeću. Međutim, skočile su cijene zakupa. Tako su one u Illinoisu porasle za dva posto, u Indiani za četiri posto i po pet posto u Iowi i Wisconsinu. Ovo je njihovo prvo povećanje u posljednjih sedam godina pada.

Njemačka: Skok cijena poljoprivrednog zemljišta - što je razlog?

Shodno tome indeks cijena zakupa i onih otkupnih, dosegao je najvišu razinu od 2013. godine te su one na rekordnoj razini.

Tamošnji analitičari smatraju da je 2020. godina bila jaka za poljoprivredu te da će 2021. biti još bolja.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Cijene SAD Zakup


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete