Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biodiverzitet
  • 28.03.2018. 18:00

Zemlja dramatičnom brzinom gubi biljke, životinje i vodu

"Trenutno stanje podriva blagostanje širom planete, i dugoročno nam prijeti u pogledu hrane i vode. Sve što se dešava je nusprodukt sve bogatijeg i sve naseljenijeg svijeta", upozorio je znanestvenik Robert Watson.

Foto: Pixabay / pixel2013
  • 161
  • 13
  • 0

Četiri znanstvena izvještaja UN o biodiverzitetu, koja su napravili znanstvenici na sastanku u Kolumbiji, objavila su zaključak -  Zemlja gubi biljke, životinje i pitku vodu dramatičnom brzinom. Izvještaji se odnose na američki kontinent, Evropu i centralnu Aziju, Afriku i azijsko-pacifički region.  Nakon tri godine istraživanja, zaključeno je da situacija nigdje nije dobra.

Nusprodukt sve bogatijeg i naseljenijeg svijeta

Kako pišu Novosti, voditelj istraživačkog tima Robert Watson rekao je da je rad bio posvećen i tome kako Zemlju održati nastanjivom za ljude, jer se oslanjamo na biodiverzitet za hranu, pitku vodu i javno zdravlje: "Trenutno stanje podriva blagostanje širom planete, i dugoročno nam preti u pogledu hrane i vode. Sve što se dešava je nusprodukt sve bogatijeg i sve naseljenijeg svijeta".

Dodao je da je ljudima potrebno više hrane, više vode, više energije i više zemlje, a način na koji je društvo to pokušalo ostvariti odrazio se na biodiverzitet.  "Važna staništa su podijeljena, strane vrste su preplavile mnoga mjesta, kemikalije štete biljkama i životinjama, močvare i mangrovi koji uklanjaju zagađenje nestaju, a u morima i oceanima se lovi previše ribe", opominje Watson. 

Pitanje morala

Prema ovim izvještajima, ukoliko se trenutni trendovi nastave, predviđa se:

  • da će na američkom kontinentu do 2050. biti 15% manje biljaka i životinja nego što ih je sada;
  • da u Aziji do 2048. više neće biti ribe za komercijalni ribolov;
  • da bi Afrika do 2100. mogla izgubiti polovinu nekih vrsta ptica i sisavaca;
  • da će više od četvrtine vrsta koje žive samo u Evropi biti ugroženo. 

"Nekim vrstama prijeti izumiranje. Drugih je sve manje. To će biti usamljenije mesto u odnosu na današnji prirodni sviijet. To je moralno pitanje. Da li ljudi imaju pravo da ih dovedu do izumiranja?", pita Watson.


Tagovi

Robert Watson Zemlja Izumiranje biljaka Izumiranje životinja Voda Izvještaj Biodiverzitet


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.