• Klimatske promjene
  • 08.08.2018. 18:30

Zemlja će se pretvoriti u - rernu?

"Brojna mjesta na Zemlji bi postala nenastanjiva ako Zemlja-rerna postane stvarnost", istaknuo je švedski znanstvenik Johan Rockström.

Foto: Pixabay/Ken_Lecoq
  • 302
  • 25
  • 0

Zemlja će prijeći točku pucanja i pretvorit će se u rernu, ukoliko se polarne kape nastave topiti, šume uništavati, a emisije stakleničkih plinova svake godine obarati rekorde, upozoravaju stručnjaci. Te promjene su moguće za samo nekoliko desetljeća, pa je prijelaz na zelenu ekonomiju hitniji nego ikad, piše Euractiv.

Zemlja - rerna je opasna za mnoge

Prelazak praga bi značio temperature koje bi bile za četiri do pet stupnjeva više nego u predindustrijskom razdoblju i nivo mora za 10 do 60 metara viši nego danas. "Zemlju-rernu najvjerovatnije je nemoguće kontrolirati i opasna je za mnoge", stoji u zaključku danskih, australijskih i njemačkih znanstvenika o efektima klimatskih promjena u Njemačkoj. 

Šta će se događati?

Dodaje se da će se rijeke izlijevati, uragani će pustošiti obale, a koraljni grebeni će nestati - i sve to prije kraja XXI. stoljeća! Globalna prosječna temperatura premašuje one iz bilo kog ciklusa koji razdvaja dva ledena doba, tokom više od 1,2 miliona godina. Otapanje polarnih kapa izazvalo bi znatno povećanje nivoa oceana, potapajući priobalna područja u kojima živi stotine miliona ljudi.

"Brojna mjesta na Zemlji bi postala nenastanjiva ako Zemlja-rerna postane stvarnost", istakao je švedski znanstvenik Johan Rockström.

Temperatura raste za 0,17 stupnjeva svakih 10 godina

Točka pucanja mogao bi biti porast prosječne temperature od dva stupnja Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru. Ovo bi izazvalo "domino efekt" i aktiviralo druge simptome prelaska praga, upozoravaju stručnjaci. Temperatura sada raste za 0,17 stupnjeva svakih 10 godina, a izražena je i zabrinutost zbog sve većeg broja šumskih požara kako se planeta grije.

Neophodno odmah promijeniti način života!

Znanstvenici apeliraju da je neophodno odmah promijeniti način života da bi se zaštitila Zemlja, a to prije svega podrazumijeva zamjenu fosilnih goriva izvorima energije koji ne emitiraju CO2. Preporučuju bolje upravljanje zemljištem, bolje poljoprivredne prakse, zaštitu zemljišta i obala, razvijanje tehnika za zadržavanje CO2, sadnju drveća i prestanak deforestacije.


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Zemlja Rerna Zaštita životne sredine Ekologija Temperatura Otopljavanje Fosilna goriva Ugljični dioksid


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi