Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađena voda
  • 13.07.2017. 16:00

Željeznica, Bosna i Miljacka opasne za kupanje

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdalo je upozorenje za građane koji Željeznicu, Bosnu i Miljacku koriste u rekreativne svrhe.

Foto: Pixabay/Icol
  • 616
  • 30
  • 0

Željeznica, Bosna i Miljacka zagađene su i opasne po zdravlje kupača, zaključak je Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Ta je ustanova obavila ispitivanje tijekom juna na lokacijama Ilidža, Rimski most i Bentbaša, a onda i izdala upozorenje građanima da ne koriste ove rijeke za kupanje jer su vodotoci zagađeni.

Fekalije i smeće završe u rijeci

Razlog zagađenju je što što ni najuži centar grada nema kompletno odvođenje otpadnih voda u kolektor, a također zagađenje potiče i od sanitarnih otpadnih voda (kanalizacije), od zagađenja nastalog istresanjem smeća uz vodotoke te nepostojanje kanalizacione mreže u seoskim i prigradskim naseljima.

"Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka Kantona Sarajevo, konstatujemo svježe i starije fekalno zagađenje kod ispitivanih rijeka. Uglavnom se pokazuje veliki broj Koliformnih bakterija identifikovanih kao Escherichia coli, Enterococcus spp", ističu u Zavodu.

Bakterije, virusi, paraziti...

Bolesti kojima su izložene osobe koje koriste rijeke u rekreativne svrhe, potiču od patogenih mikroorganizama koji tu dolaze iz otpadnih voda i kanalizacije.

"Najčešći uzročnici oboljenja jesu izolovane koliformne bakterije, Ešerihija koli (Escherichia coli), i Streptokokus fekalis (Streptococcus faecalis), mada uzrok mogu biti i druge patogene bakterije, virusi, paraziti... Najčešće bolesti su one koje se prenose fekalno - oralnim putem, odnosno gastroenteritisi, hepatitis zatim konjuktivitisi, te neke druge virusne i parazitarne bolesti", upozoravaju.

Zahvaćeni organi i simptomi

Organi koje zahvataju ove bolesti su probavni trakt, urogenitalni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi mogu biti temperatura, povraćanje, proljev, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju, te promjene na koži.

Treba naglasiti da su ove bolesti opasne, te da kod imunokompromitirajućih osoba mogu uzrokovati ozbiljne posljedice po organizam. Osim mikrobioloških uzročnika, i povećane koncentracije hemijskih tvari prisutnih u vodi, takođe imaju vrlo štetno djelovanje na organizam.

Foto: Pixabay/Icol


Tagovi

Miljacka Željeznica Bosna Zagađenje vode Kupanje u zagađenoj rijeci Virusi u rijeci Gastroentritis Konjuktivitis Hepatitis


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.