Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hrane
  • 07.09.2021. 14:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Zbog velikog interesovanja i u 2021. obezbjeđeno besplatno tlo za uzgoj povrća

Još sedam hektara dodijeljeno je onim stanovnicima koji imaju farme tovnih junadi i muznih krava, kako bi mogli da proizvode i stočnu hanu.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 109
  • 8
  • 0

I u toku 2021. godine, u prosjeku je oko 200 stanovnika (domaćinstava) sarajevske općine Novi Grad, koristilo zemljište u državnom vlasništvu za potrebe poljoprivredne proizvodnje, na površini od deset hektara, stoji u zvaničnom saopćenju ove lokalne samouprave. 

Kao i prethodne godine, Općina Novi Grad je i ove sezone svojim građanima dodijelila zemljište iz državne svojine na besplatno korištenje. Oni koji su se prijavili na Javni poziv, raspisan početkom marta 2021., imali su mogućnost da na parcelama površine od oko 300 kvadratnih metara proizvode hranu za vlastite potrebe. 

Ove godine osigurane i dodatne površine

S obzirom da je veći dio zainteresovanih iz prošle godine pokazao zanimanje za nastavak upotrebe obradivog tla, sada u 2021. obezbjeđene su i dodatne površine poljoprivrednog zemljišta. 

Prije početka sjetve odrađeno je oranje i frezanje zemlje, tako da su proizvođači na korištenje dobili u cjelosti pripremljeno tlo za sjetvu i sadnju. Isto tako, osiguran je i podijeljen neophodan sadni i sjemenski materijal

Osim toga, još sedam hektara dodijeljeno je onim stanovnicima koji imaju farme tovnih junadi i muznih krava, kako bi mogli da proizvode i stočnu hanu, a istovremeno je na tri hektara općinska služba Civilne zaštite zasadila krompir. 

Obradivo zemljište koje je podijeljeno, do prošle godine nije se koristilo i bilo je u prilično zapuštenom stanju. 

Značaj vlastite proizvodnje povrća

Ovaj primjer samo dokazuje da je najbolje imati sopstveni uzgoj povrća, posebno u vrijeme kada čitav svijet potresa globalna pandemija korona virusa, a koja ugrožava i ljudsko zdravlje ali i život.

Jedan od optimalnih načina kako da se iskoristi slobodno vrijeme upravo jeste pravljenje i održavanje svoje bašte, u neposrednoj blizini mjesta stanovanja. 

Do kraja sedmice prijavite se za besplatno korištenje obradivih površina

Podsjetimo, početkom trećeg mjeseca, ova lokalna samouprava rapisala je Javni poziv za dodjelu na korištenje zemljišta u državnoj svojini, za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, a sa primarnim ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazavanih pandemijom korona virusa.

"Sopstveni uzgoj povrtarskih vrsta je od velikog značaja i to ne samo iz ekonomskih razloga. Upotreba svježeg povrća, provjerenog kvaliteta, u ishrani je od izuzetne važnosti po ljudsko zdravlje", istakao je tom prilikom Semir Efendić, načelnik Novog Grada, dodajući da je to pogotovo izraženo sada.


Tagovi

Proizvodnja hrane Uzgoj povrća Poljoprivredno tlo Sjemenski materijal Sopstveni uzgoj Državno zemljište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete