Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski embargo
  • 18.11.2017. 17:00

Zbog ruskog embarga Krizni fond za poljoprivredu EU?

Zbog ruske zabrane uvoza, evropski proizvođači voća i povrća ostali su bez važnog izvoznog tržišta, a produljenje te zabrane do 31. prosinca 2018. nesumnjivo će i dalje imati ozbiljne posljedice za sektor.

Foto: Bigstockphoto/Buppha Wut
  • 132
  • 9
  • 0

Evropski parlament u Strasbourgu na svojoj je plenarnoj sjednici s povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom raspravljao o ruskoj zabrani uvoza voća i povrća zbog koje su europski proizvođači voća i povrća ostali bez važnog izvoznog tržišta, a produljenje te zabrane do 31. decembra 2018. nesumnjivo će i dalje imati ozbiljne posljedice za sektor.

"Ruska Vlada iskoristila je uvedeni embargo kao mjeru zaštite svojih poljoprivrednika koje su podupirali programima jeftinih kredita za poljoprivrednike početnike. Broj takvih novih kredita samo u 2016. godini popeo se na preko 9.200 što je dovelo do povećanja poljoprivredne proizvodnje u Rusiji", navela je u raspravi i hrvatska europarlamentarka Marijana Petir dodajući da se početkom krize 2014. uspjela izboriti za odštetu i pomoć za hrvatske proizvođače mandarina i jabuka naglašava. Međutim, to nije dovoljno.

"Zalažem se za uspostavu Kriznog fonda izvan proračuna za poljoprivredu kako bi pomogli poljoprivrednicima u ovakvim situacijama nestabilnosti na tržištu, ali i zbog klimatskih promjena koje uzimaju sve veći danak. Zbog spomenutih okolnosti hrvatski proizvođači mandarina, jabuka, ali i mlijeka posljednjih su godina pretrpjeli značajne gubitke dok su njihovi ruski partneri pronašli nove dobavljače", kazala je Petir.

Upozorila je i da su nakon uvođenja ruskog embarga cijene voća i povrća u Hrvatskoj znatno pale, a proizvođači koji su investirali u proizvodnju za rusko tržište u velikom su problemu jer moraju vraćati kredite, a nemaju kome prodati svoje proizvode.

Traže se nova tržišta za evropske poljoprivrednike

Povjerenik Hogan podržao je inicijativu o formiranju Kriznog fonda izvan proračuna za poljoprivredu te je rekao da ulaže napore kako bi za evropske proizvode otvorio nova tržišta. Dodao je da u ove tri godine izdvojeno 490 milijuna eura kako bi se pomoglo proizvođačima voća i povrća zbog ruskog embarga te da je dodatnih 1,5 milijardi eura mobilizirano za poljoprivredu zbog krize.

Izvor: Ured zastupnice Petir

Foto: Bigstockphoto/Buppha Wut


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.