Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 17.08.2019. 09:30

Zbog klimatskih promjena izbacili goveđe hamburgere s menija!

Svrha ovoga je ostvariti ugljičnu neutralnost do 2025. godine jer uzgoj goveda emitira oko 3,7 miliona kilograma ugljika godišnje.

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 81
  • 11
  • 0

Od septembra, odnosno, početkom nove akademske godine, goveđi hamburgeri i druga jela od govedine više neće biti u jelovniku na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu u svrhu borbe s klimatskim promjenama, piše CNN. Ova ambiciozna odluka će utjecati na sve menze, kafiće i prodavaonice hrane na Sveučilištu. 

Svrha ovoga je ostvariti ugljičnu neutralnost do 2025. godine jer uzgoj goveda emitira oko 3,7 miliona kilograma ugljika godišnje, budući da je nova upraviteljica Sveučilišta, profesorica Frances Corner obećala akciju u slučaju klimatske krize. Planira se i uvođenje naknade od 10 centi za one studente koji nastave koristiti flaširanu vodu, kao i plastične šalice za jednokratnu upotrebu kako bi se smanjila i u konačnici spriječila njihova upotreba, a novac od te naknade će ići u fond za "zelenu inicijativu" koju vode studenti.

Proizvodnja janjetine, govedine i mliječnih proizvoda čini većinu stakleničkih plinova koje emitiraju farme u Britaniji, a ovce i goveda izravno su odgovorni za oko 58% poljoprivrednih emisija u Velikoj Britaniji u 2016. godini, navodi se u izvješću vladinog Komiteta za klimatske promjene (CCC). Govedina je globalno odgovorna za 41% emisije stakleničkih plinova, a stoka ukupno za 14,5% ukupnih svjetskih emisija.

Krave proizvode više metana od ostale stoke

"Proglašavanje klimatske krize ne može se svesti samo na prazne riječi", rekla je Frances Corner te dodala: "Doista vjerujem da se suočavamo s ključnim trenutkom u globalnoj povijesti i da je ovim Goldsmiths stao rame uz rame s drugim organizacijama spremnim na alarmiranje javnosti i poduzimanje hitnih mjera za smanjenje emisije ugljika."  

Znanstvenici smatraju da uzgoj goveda više šteti okolišu od uzgoja ostale stoke jer krave proizvode više metana i zahtijevaju više zemlje i vode u odnosu na ostalu stoku. 

Spomenuto sveučilište sa sjedištem u kampusu u New Crossu na jugoistoku Londona, ima oko 10.000 studenata. Uprava Sveučilišta namjerava što prije postaviti veći broj solarnih panela na svoj kampus i preusmjeriti se na 100%-tno čiste dobavljače energije. Nastoji se povećati i broj studenata koji će se priključiti kurikulumu i baviti klimatskim promjenama i ulogama pojedinaca i organizacija u smanjenju emisija.


Tagovi

Klimatske promjene Hrana Uzgoj stoke Zaštita okoliša Hamburgeri


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

29


Glasova: 10

Da 34,5%

Glasova: 14

Ne 48,3%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete