• Krčenje šume
  • 18.02.2020. 15:00
  • Brandenburg, Njemačka

Zaustavili Teslu u sječi šume na mjestu gdje planira graditi fabriku automobila

Radovi na uklanjanju 92 hektara većinom borove šume započeli su u četvrtak, a obustavljeni su u subotu naveče po nalogu upravnog suda. Aktivisti smatraju da u slučaju da šuma bude iskrčena, postoji mogućnost erozije tla koja će ugroziti vodosnabdjevanje regije i preplaviti okolno područje. 

Foto: Pixabay/Robert Jones (ilustracija)
  • 112
  • 15
  • 0

Njemački sud naredio je kompaniji Tesla da prekine krčiti šumsko zemljište u blizini Berlina kako bi izgradio svoju prvu europsku fabriku automobila i akumulatora. Naime, američki proizvođač je u novembru prošle godine objavio planove za izgradnju "Gigafactory" u Grünheideu u istočnoj državi Brandenburg.

Radovi na uklanjanju 92 hektara većinom borove šume započeli su u četvrtak, a obustavljeni su u subotu naveče po nalogu upravnog suda koji se sprema razmotriti žalbu lokalnih udruženja za zaštitu okoline i odlučiti o daljem toku radova, piše dpa.   

Plan je bio do kraja ovoga mjeseca raskrčiti zemljište koje se prostire na 300 hektara te započeti proizvodnju u julu 2021. i godišnje proizvesti 500 hiljada vozila

Žalbu o krčenju podnijela je lokalno udruženje za zaštitu okoline, Zelena liga Brandenburga. Zanimljivo je kako je ovo zemljište izvorno bilo namijenjeno fabrici BMW prije 20 godina, ali se ona ondje nikada nije gradila. Prostor je zarastao, a njime su ovladale biljke i životinje. Aktivisti smatraju da u slučaju da šuma bude iskrčena, postoji mogućnost erozije tla koja će ugroziti vodosnabdjevanje regije i preplaviti okolno područje. 

"Ne želimo zaustaviti Teslu, ali ta se firma ne treba tretirati drugačije od drugih", izjavio je Hinz-Herwig Mascher, predsjednik ekološkog udržanje. 

Zastupnici iz stranke demohrišćena i Slobodne demokratske stranke upozorili su da će pravna bitka vođena protiv Gigafactory nanijeti ozbiljnu i dugotrajnu štetu njemačkom imidžu kao mjestu poslovanja, navodi reuters

U Tesli još nisu komentarisali odluku suda. 

Ova američka kompanija trenutno ima dvije giga fabrike u Sjedinjenim državama i jednu u Šangaju, u Kini.

Zanimljivo je kako je pokrajina Brandenburg poznata po rudnicima uglja koji se prostiru na hilajdu hektara. Vlada namjerava prekinuti s korištenjem uglja do 2038., ali aktivisti za zaštitu prirode smatraju da je to predug rok. 


Tagovi

Krčenje šume Tesla Gigafactory Njemačka Brandenburg Obustava


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.