Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma kuna
  • 09.08.2020. 11:40

Zatvorena i posljednja najveća farma kuna zbog krzna u BiH

Sa velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da je posljednja farma krzna u BiH zatvorena, stoji na Facebook stranici "BiH protiv krzna"

Foto: JumpStory
  • 326
  • 123
  • 0

Sa velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da je posljednja farma krzna u BiH zatvorena, stoji na Facebook stranici "BiH protiv krzna". To je bila i najveća farma kanadske kune u BiH kojoj je došao kraj, rekla je za Maida Šabeta iz "Koalicije bez krzna”.

Na spomenutoj Facebook stranici napisali su kako je ovakvih farmi bilo čak 73, no sada su sve zatvorene. Ova posljednja nalazila se u Podgrabu na Palama, a kako je navela Šabeta, radi se o najsnažnijoj farmi u regionu, obzirom da se radi o farmi kuna koje su mnogo snažnije finansijski od farmi činčila, a koje su zastupljenije u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Mnogi veliki i mali dizajneri odbacili krzno

"Napokon, nakon decenija globalne borbe protiv ove okrutne vrste biznisa, svjedočimo slanje iste u prošlost. Borba se, naravno, nastavlja sve dok postoji posljednja farma na planeti. Ponosna sam da je BiH okončala uzgoj životinja radi krzna i popravila ugled u svijetu, nakon skandalozne 2018. godine, kada je PSBiH odlučio prolongirati stupanje na snagu zabrane za dodatnih 10 godina. U posljednjih 1,5 godinu doznajemo da je zavladala finansijska kriza ove vrste industrije, jer su mnogi veliki i mali dizajneri odbacili krzno, a ljudi su se osvijestili", rekla je za portal Mondo Šabeta.

Informaciju o zatvaranju ove farme podijelila je na Twitteru i međunarodna organizacija za zaštitu životinja "Four Paws" koja je formirana s ciljem pružanja pomoći životinjama pod ljudskom kontrolom na globalnom nivou.

Iz ove organizacije su rekli kako se: "Teoretski, nove farme još mogu otvoriti, jer je u BiH i dalje na snazi ​​produženi period ukidanja do 2028. godine. Ali dobre su šanse da će se to oboriti".


Tagovi

Farma kuna Krzno Zatvaranje BiH


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.